Primarul Traian Simionca: La Livezile avem proiecte de 8,5 milioane euro. Dacă plecam de la zero, eram prima comună din judeţ

         Când a preluat mandatul, în 2012, primarul Traian Simionca a pornit cu datorii de câteva zeci de miliarde lei vechi în conturile Primăriei şi cu toate astea a reuşit deruleze investiţii importante pentru comunitatea din vecinătatea Bistriţei.

         „Eram cea mai tare comună din judeţ dacă nu o găseam cu datorii atât de mari, de ordinul zecilor de miliarde lei vechi, care se resimt şi acum. Cu toate acestea avem, în moment de faţă, în diferite stadii de implementare şi cu diverse finanţări, proiecte în valoare de 8,5 milioane euro”, ne-a declarat Traian Simionca.

         Edilul a dat deja ordinul de începere a lucrărilor pentru modernizarea a 21 de străzi, cu o lungime de 7 km, din localităţile Livezile, Dorolea şi Cuşma. Proiectul, în valoare de un milion de euro, este cofinanţat prin Submăsura 7.2 – Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare 2014-2020. Dacă vremea va fi favorabilă, execuţia ar putea începe pe câteva tronsoane de drum, oricum proiectul este în graficul impus prin contractul de finanţare.

În stadiul de avizare sunt alte două proiecte cu finanţare europeană. Este vorba despre modernizarea a 10 kilometri de drumuri agricole, obiectiv de investiţii în valoare de 1,5 milioane euro şi reţea de apă şi canalizare, un proiect de 2,5 milioane euro. „Cu ambele proiecte suntem în stadiu de avizare la Centrul Regional  pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Nord-Vest Satu Mare. A fost şi vizita în teren. Pentru proiectul de apă şi canalizare, avem în vedere reţeaua de apă pentru satul Dumbrava, în totalitate. Aici este vorba despre 350 locuitori ai comunei. De asemenea, vom introduce canalizarea în Valea Poienii, pe o serie de străzi din Lvezile, pentru a ajunge la 100%, dar şi apă la Cuşma”, ne-a declarat Traian Simionca.

Din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – Etapa a II-a, la Livezile vor fi implementate trei proiecte de infrastructură rutieră şi şcolară. Un prim proiect este cel de modernizare a DC 6B, pe o lungime de 2,5 km, între Rusu Bârgăului şi Valea Poienii, în valoare de 2,790 milioane lei. De asemenea, autorităţile locale sunt prinse în Ordinul de ministru cu proiecte la trei instituţii şcolare, şi anume modernizarea, reabilitarea şi dotarea Şcolii Gimnaziale Cuşma (659.000 lei), a Şcolii Gimnaziale Dorolea (628.000 lei) şi a Grădiniţei din Dorolea (340.000 lei).

Din fonduri proprii, la Livezile este amenajată o capelă pentru servicii funerare, cu o suprafaţă de 450 mp şi o curte pe măsură. Este o investiţie de aproximativ 100.000 euro care se doreşte a veni în sprijinul oamenilor aflaţi în necaz. Nu în ultimul rând, administraţia livezeană a reuşit să intabuleze 1597 de hectare de păşune din localităţile Livezile, Cuşma şi Dorolea, inclusiv cu drumurile de acces cu o lăţime de 6 m, asta pentru a reuşi, ulterior, accesarea unor finanţări din fonduri nerambursabile.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5