Primarul Turc, la platfoma pilot de pe Ispirescu: Pentru deşeurile menajere, vom folosi platfoma îngropată! Fonduri europene pentru un nou sistem de colectare!

Primarul Ioan Turc, viceprimarul Sorin Hangan, administratorul public Ioan Peteleu, reprezentanţi ai firmei Megatitan, ai Supercom au participat la un test de funcţionare a unui nou sistem de depozitare şi colectare a deşeurilor, amplasat pe str. Petre Ispirescu, cu platfomă subterană.

„E un exerciţiu demonstrativ, vreau să arătăm oamenilor cum funcţionează o platformă îngropată. E un produs din Bistriţa-Năsăud, o societate din Beclean construieşte aceste platforme şi este cel mai vechi producător din ţară. Acest sistem a fost implementat în urmă cu opt ani la Mangalia şi, din discuţiile pe care le-am avut cu primarul, sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează, de felul cum se comportă în timp acest sistem. Cred că soluţia va fi apropiată de ceea ce se întâmplă în Cluj, adică pentru gunoiul menajer, care miroase, produce disconfort, vom folosi acest sistem de platformă îngropată. Pentru materialele reciclabile -  sticlă, carton, plastic -  vom merge pe soluţia supraterană, dar evident îngrădită pentru a nu putea intra decât cei care au acces pentru depozitarea şi ridicarea lor”, a menţionat primarul Ioan Turc.

Acesta a ţinut să precizeze că acest sistem nu este unul iefrin, însă pot fi accesate fonduri europene. „E evident, un mod civilizat de a rezolva această problemă, nu este ieftin, dar din discuţiile pe care le-am avut la Administraţia Fondului de Mediu, am identificat resurse pentru a acoperi din bani europeni această investiţie. Cred că vom reuşi să obţinem undeva la 2,3-2,5 milioane euro pentru implementarea în Bistriţa a acestui sistem de gestionare a deşeurilor, într-un termen de cel mult doi ani, doi ani şi jumătate. Până la finalul acestui mandat, în Bistriţa va exista acest sistem de gestiune a gunoiului”, a menţionat Ioan Turc.

         Edilul bistriţean a punctat faptul că nu poate garanta că  producătorul din Beclean  - compania Megatitan - va fi furnizorul acestor platformele subterane pentru colectarea deșeurilor, după obţinerea finanţării se va lansa o licitaţie.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5