Prof. Ioan Seni - sufletul ASTREI năsăudene!

Floarea Pleș

Pe minunatele meleaguri năsăudene, pe unde râul Someșul Mare cu măreție își are cursul, spiritualitatea astristă a prins rădăcini adânci, încă de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura poporului Român, în 4 – 7 noiembrie 1861 la Sibiu.
În anul 1881 - 21 august, la propunerea prof. Constantin Moisil s-a constituit Despărțământul Astrei la Năsăud, în sala Hotelului Rahova, ca președinte a fost ales Constantin Moisil, iar pe parcursul anilor s-au perindat mai mulți președinți.
Perioada războiului 1939 – 1945, dar mai ales perioada comunistă 1945 – 1989 a fost nefavorabilă, Astra fiind silită să trăiască sporadic numai la nivel Central – Sibiu. Așa se explică faptul că în anul 1990, după căderea comunismului, își reiau activitatea Despărțămintele ASTRA din țară, rând pe rând, printre care și Despărțământul Astra Năsăud (sept.1990) – o flacără astristă reaprinsă la nivelul intelectualității năsăudene, sub coordonarea luminatului și inimosului prof. Ioan Seni.
Printr-o muncă continuă, cunoaștere și responsabilitate, a reușit pe parcursul anilor să antreneze oamenii la înființarea de Cercuri Astriste, începând cu orașul Năsăud, apoi, în școlile năsăudene și în comunele din Ținutul Năsăudean (30 la număr), prin activitatea cărora s-a pus în valoare Cultura Românească: arta, literatura, știința, tradițiile și obiceiurile românești.
Participarea astriștilor la toate evenimentele apărute pe parcursul anilor, schimburile de experiență, întâlnirile cu astriștii din țară și din afara graniței, tematica pusă în dezbateri la întâlnirile ce au avut loc, lansări de carte, simpozioane științifice, descoperirea de noi talente în ale scrisului, ale poeziei, pictură, grafică, obiecte de artă și artizanat, talente artistice (muzică, teatru), toate acestea au confirmat capacitatea profesorului de istorie Ioan Seni, la inițiativa căruia s-au organizat, depinzând și de efortul real al fiecărui astrist care s-a implicat, în mod voluntar în reușita acțiunilor.
Prietenia a stat la baza activității astriste, prietenie închegată de președintele Despărțământului Astra, prof. Ioan Seni, prin organizarea Adunărilor anuale ale Despărțământului, găzduite de Cercurile astriste din aproape toate localitățile, apoi, participarea la adunările Despărțămintelor Astra din Țară: Sibiu, Orăștie, Abrud, Reghin, Sângeorgiu de Pădure, Dej, Alba Iulia, Blaj, Sibiu, Iași, etc.
Năsăudul a găzduit excepțional și două Adunări anuale ale Asociațiunii Astra la nivel național – 1991 și 2010, cu răsunet pozitiv în sfera astriștilor năsăudeni, transilvăneni și la nivel național.
Fiecare Adunare anuală a fost gândită și realizată prin implicarea nemijlocită a președintelui Ioan Seni.
Prof. Ioan Seni, este un adevărat om de cultură, care pune suflet în tot ceea ce face, munca ce o desfășoară este vastă, gândindu-mă la efortul depus pentru scoaterea Revistei Astra Năsăudeană și a altor volume de cărți dedicate activității astriste și multe alte acțiuni, cum ar fi relațiile de prietenie statornicite cu astriștii de peste Prut, de la Universitatea de Stat din Cahul și cu membrii Societății „Limba Noastră cea Română” din Chișinău și cu Despărțământul de la Iași, în a cărui activitate intră și preocupările pentru românii de pretutindenea.
Astriștii năsăudeni s-au bucurat de cele mai frumoase realizări, fiind apreciați la nivel local, județean și național.
Despărțământul Astra Năsăud cu membrii lui, este unul dintre cele mai puternice și valoroase Centre de Cultură din cadrul Astrei Centrale, își iubesc meleagurile în care s-au născut, descoperă și păstrează tot ce este de valoare – Limba Românească, portul și tradițiile populare.
Îl citez pe D-l Ioan Seni – președintele Despărțământului: „Am îmbătrânit împreună cu Astra 25 de ani, Ea rămâne tânără și cu noi oportunități de afirmare în interesul națiunii române, iar noi îmbătrâniții, avem doar dreptul la un bilanț pe care ni-l dorim cât mai favorabil și mulțumitor”.
În încheiere:
În zi de naștere, Cercul Astra oraș Năsăud urează D-lui prof. Ioan Seni – președintele Despărțământului Astra Năsăud, sănătate, fericire, bucurii alături de familie și astriști, putere de muncă cu satisfacții pe măsură.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5