Prof. Monica Cioanca, lector Excelență: Cine crede în zbor e stăpân peste zare

Activitatea mea ca profesor lector la excelență a început din anul 2002, ca o acțiune de voluntariat. Îmi amintesc că atunci, în anul 2002, domnul profesor Sanda Nicolae ne-a întrebat dacă vrem să facem într-un cadru organizat pregătirea pentru olimpiada de matematică.

Domnul profesor Sanda Nicolae m-a încurajat și pentru acest lucru țin să-i mulțumesc.

Pentru prima dată ne-am organizat activitatea în Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Ca orice început nu a fost ușor. Aveam la îndemână doar programa pentru olimpiadă și Gazeta matematică. Orice problemă aveam ne consultam între noi, colegii din catedră și cu colegi din alte județe. Timid au început să apară rezultatele, mai întâi la concursurile interjudețene și faza județeană și apoi la faza națională.

În sprijinul activității noastre au venit profesorii universitari de la Cluj-Napoca, care în anul 2003 au reușit să publice primele manuale pentru grupele de excelență. Aceste manuale ne-au oferit suportul teoretic de care aveam nevoie și câteva exemple care să ne ajute în abordarea unor probleme.

O altă experiență interesantă am avut-o în anul 2005, an în care Județul Bistrița-Năsăud a fost județ organizator al Olimpiadei de matematică – etapa națională. În acest an am fost sprijiniți în activitatea noastră de către Prof. Dr. Dumitru Acu, profesor la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu. Domnia sa ne-a fost de un real sprijin prin sfaturile oferite. Am legat o prietenie frumoasă, iar domnul profesor a participat ani la rând la concursul ,,Matematica de drag”, având calitatea de președinte de onoare a concursului.

Materia  care se predă  la excelență este diferită de programa de la clasă și din această cauză este necesară o altfel de abordare. Sa faci performanță nu e ușor, dar mult mai greu este să  te menții printre cei buni. 

Îi felicit pe elevii care au ales să participe la excelență la matematică și le doresc mult succes la concursurile la care vor participa. Aș recomanda elevilor să-și amintească mereu că ,,cine crede în zbor e stapân peste zare’’.

Colegilor mei mai tineri vreau să le transmit că nu este ușor, dar în același timp este frumos să lucrezi cu copii interesați și talentați și, astfel, satisfacția este pe măsura muncii depuse.          

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5