Prof. univ. dr. Lazăr Avram, născut în Maieru, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România

Icu Crăciun

Lazăr Avram s-a născut la 16 mai 1955, în comuna Maieru, jud. Bistrița-Năsăud, este căsătorit (soția sa, Maria, profesoară de matematică, este originară din județul nostru, mai exact din localitatea Caila) și are doi fii: Iancu-Adrian, absolvent de drept, iar Sorin-Alexandru este inginer electronist, amândoi familiști, angajați la Depogaz Ploiești, respectiv Romgaz Mediaș (filiala Tg. Mureș). Are trei nepoți, Sebastian, Anastasia și Antonia, pe care-i consideră drept lumina ochilor mei (v. ”Dincolo de semne”).
A absolvit Liceul din Sângeorz-Băi cu media 10 la bacalaureat (1974, șef de promoție), iar Institutul de Petrol și Gaze din Ploiești tot ca șef de promoție (1980). În 1993 a absolvit Institutul Francez de Petrol, iar în decembrie, același an, a devenit doctor inginer în foraj-extracție.
A parcurs toate gradele universitare, iar din 1998 și până în prezent este prof. univ. dr. inginer la Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești (directorul Departamentului de Foraj, Extracție; Transport). Din 1997 și până în prezent a participat la realizarea diferitelor proiecte în domeniu la universitățile din: Nottingham (U.K.), Madrid (Spania), Clermont–Ferrand (Franța), Palermo (Italia), Bruxelles (Belgia), Paris (Franța), Quebec (Canada), Tunis (Tunisia), NgorDiarama, Dakar (Senegal), Holgskolan (Suedia), Saint – Etienne (Franța), Beirut (Liban) ș.a. Din 2008 și până în prezent este vicepreședinte CITEF (ConférenceInternationale des Formationsd`Ingénieurs et de Techniciensd`ExpressionFrançaise), responsabil pentru zona 5 – Europa Centrală și Orientală, Asia de Sud-Est, Caraibe ș. a. Din 1997 și până în prezent este și profesor-invitat la Universitatea BlaisePascal (Clermont–Ferrand) din Franța și la Universitatea Kavala din Grecia.
A participat la elaborarea a 65 de contracte de cercetare științifică, din care, la 25 a fost responsabil de temă; este conducător științific la peste 30 de lucrări; de asemenea, este și conducător de doctorat din anul 2005 (20 de doctori în domeniul MINE, PETROL şi GAZE și 12 doctoranzi în stagiu).
Este autor sau coautor a 29 de cărți de specialitate, a peste 200 de articole și comunicări științifice publicate în diverse reviste din țară și din străinătate; face parte din diferite colective de redacție la reviste de specialitate din țară și din afara țării.Are 6 brevete de invenție și încă 3 în curs de brevetare. A primit zeci de diplome de onoare și de merit.
Din 16 mai 2018 este MEMBRU CORESPONDENT AL ACADEMIEI DE ȘTIINȚE TEHNICE DIN ROMÂNIA. În același an, măierenii i-au acordat titlul de Cetățean de Onoare.
Pe tărâm literar a publicat patru volume de versuri, toate primite favorabil de critica literară: Poeme cărunte (1994), Ning spicele tăciune (1997), Rădăcini albe (2000), Ritmurimăierene (2008, volum bilingv, român-francez), Poezii (2018) și un volum intitulat Epigrameviole(n)te în 927 de cartușe (2019); este și autor al volumelor de reflecții și memorialistică: Memoria inimii (2010), Leac de singurătate (2013 și 2016, în română, respectiv franceză) și Dincolo de semne (2017).
Începând cu data de 29 octombrie 2019, măiereanul Lazăr Avram este MEMBRU ALUNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA, FILIALA BUCUREȘTI, secțiunea poezie.
Felicitări și noi împliniri pe tărâm științific și literar!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5