PS Macarie a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică ortodoxă cu hramul martirilor năsăudeni

Preasfinţitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, originar de pe meleagurile noastre, de la Spermezeu, şi Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu un sobor de preoţi slujitori, au săvârşit Dumnezeiasca Liturghie şi au pus piatra de temelie la noua biserică a Parohiei Ortodoxe Române „Sfinţii Martiri Năsăudeni”, în oraşul Sölvesborg din sudul Suediei. Cu acest prilej, a fost transmis mesajul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La acest eveniment au participat ambasadorii români de la Stockholm şi Copenhaga, Răduţa Matache şi Alexandru Victor Micula, autorităţile de stat suedeze în frunte cu parlamentarul suedez Peter Jeppsson, Preşedinte al Grupului de Prietenie româno-suedez, şi numeroşi credincioşi din ţinuturile scandinave. După slujba punerii pietrei de temelie la noua biserică românească, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a hirotesit întru sachelar pe Părintele Paroh Ioan Alin Popa şi a oferit Diplome de aleasă cinstire binefăcătorilor parohiei. Totodată, Preasfinţia Sa a înmânat doamnei primar, Helene Björklund, şi preşedintelui consiliului primăriei din Sölvesborg, Stig Jönsson, „Crucea Nordului”, cea mai înaltă distincţie pentru mireni, pentru sprijinul generos acordat Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord în slujirea ei pastoral-misionară.

Noua biserică de lemn, în stil maramureşean, se va înălţa într-o zonă foarte frumoasă a oraşului Sölvesborg, pe o suprafaţă de teren de 2500 mp, care a fost vândută de Primăria oraşului Sölvesborg, pe o sumă simbolică, tinerei parohii ortodoxe române din localitate. În incinta bisericii se va ridica şi Centrul pastoral-cultural „Dumitru Stăniloae”, pentru desfăşurarea activităţilor misionare, culturale şi sociale ale Bisericii. Proiectul este realizat de arhitectul Eugen Dumitru care a proiectat şi biserica de lemn din oraşul Salzburg, Austria, târnosită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2009.

Parohia Ortodoxă Română cu hramul „Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu” din oraşul Sölvesborg, Suedia, a fost înfiinţată prin Decizia episcopală nr. 24, la 2 ianuarie 2009. Duminică 8 februarie 2009, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie, împreună cu un sobor de preoţi, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în nou înfiinţata parohie, iar cu acest prilej a fost instalat paroh al acestei noi comunităţi parohiale, preotul Ioan Alin Popa, proaspăt licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5