RISCURI ASOCIATE CALATORIILOR

Calatoriile cu avionul mai lungi de patru ore cresc de apoape patru ori riscul de tromboembolism venos pentru persoanele imobilizate, femeile insarcinate sau care iau anticonceptionale, potrivit Societatii Europene de Cardiologie (ESC).

Calatoria pe distante lungi cu avionul este asociata cu o crestere a trombozei venoase, care in anumite cazuri poate conduce la coagularea plamanilor. Persoanele cu dificultati de deplasare, femeile insarcinate sau care iau pilule contraceptive si persoanele care au avut tromboze venoase in trecut au un risc mai crescut de a suferi acest tip de boala. Pentru a scadea riscurile este important sa se consume cantitati mari de bauturi non-alcoolice si sa se faca miscare inaintea si in timpul zborului.

Studiile arata ca riscul de tromboza creste atunci cand durata zborului depaseste patru ore si ca riscul crescut este legat de imposibilitatea de miscare, de deshidratare si de cantitatea redusa de oxigen din cabina, dar si de factori individuali precum obezitatea, operatii chirurgicale recente sau predispozitia la tromboza.

Referindu-se la complicatii cardiovasculare mai serioase in timpul zborurilor mai lungi, prof. Panos E Vardas spune ca pierderea constientei poate avea atat cauze severe cat si mai usoare. Dintre acestea din urma, cea mai frecventa este sincopa vasovagala (lesinul), a carei cauza este scaderea tensiunii arteriale, in special la pacientii varstnici. Cauzele mai grave ale pierderii constientei sunt aritmiile maligne, cum ar fi tahicardia sau fibrilatia ventriculara.

Cea mai buna metoda de a actiona in cazul in care o persoana isi pierde cunostinta este aceea de a intinde pacientul pe jos, cu picioarele ridicate. Simultan, daca episodul de pierdere a cunostintei dureaza mai mult de 40 de secunde, ar trebui folosit un defibrilator.

Companiile aeriene mari din Europa au deja in dotare defibrilatoare si isi antreneaza personalul pentru a le folosi. Societatea Europeana de Cardiologie pregateste in prezent o declaratie cu privire la siguranta pacientilor cardiaci in zborurile comerciale aeriene.

In cazul in care se calatoreste cu un mijloc de transport pe sosea, riscul este mai mare pentru pasager decit pentru sofer care este desigur implicat in conducerea masinii. Cecetatorii spun ca, imobilitatea prelungita (timp de 2-3 ore) reprezinta un grad crescut de risc.

Semnele aparitiei trombozei venoase profunde si ale complicatiilor ei pot aparea la citeva zile dupa o astfel de calatorie si anume: inflamatii, durere, roseata sau intarirea gambei sau chiar sub genunchi – eventual, greutate in respiratie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5