Sa transformam saracia in arta!

In perioada 22-31 August 2011 s-au desfasurat activitatile proiectului european „Let’s make poverty history through art!”, (Să transformăm sărăcia în artă! ) Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1 – Schimb de tineri.

Anul 2010 in care s-a depus şi proiectul Primăriei Oraşului Năsăud mai sus mentionat a fost “Anul european pentru combaterea sărăciei si a excluziunii sociale”. Timp de un an, in statele membre au avut loc diverse evenimente care au atras atenţia asupra sărăciei – fenomen cu impact nu numai la nivel individual, dar si asupra dezvoltarii economice. Uniunea Europeana a alocat 17 milioane de euro pentru Anul european de lupta impotriva saraciei. La 11 ani dupa lansarea Strategiei de la Lisabona pentru locuri de munca si dezvoltare, multi europeni traiesc inca in saracie. 80 de milioane sunt expusi riscului saraciei, din care 19 milioane sunt copii. Comisia Europeana a pus la punct un program de activitati care au avut loc in toate statele membre si cele partenere, activitati care au sensibilizat opinia publica si care au contribuit la combaterea stereotipurilor si a stigmatizarii, la constientizarea beneficiilor aduse de o societate in care saracia este eradicata.

Proiectul oraşului Năsăud a fost un proiect european multilateral care a implicat tineri din 5 ţări participante: Năsăud (România), Resaniai (Lituania), Mlawa (Polonia), Colindres (Spania) şi Moscufo (Italia). Din fiecare ţara au participat cate 6 tineri şi 2 lideri de grup, deci în total au fost implicaţi 40 de tineri europeni. Acţiunile proiectului s-au derulat în perioada 22-31 August 2011, precedată de o vizită de pregătire a liderilor de grup si a managerului de proiect in perioada 20-22 Iunie 2011.

Proiectul a fost un „follow-up” (continuare) a unui alt proiect, numit „Slow Life”, din cadrul aceluiaşi program, care s-a desfăşurat anul trecut în Mlawa (Polonia). Proiectul din Mlawa, oraşul înfrăţit cu Năsăud, s-a dovedit a fi un adevărat succes. S-a muncit intens într-o echipă internaţională, am avut rezultate foarte bune şi de aceea s-a dorit continuarea acestui proiect. S-au legat foarte multe prietenii, s-a format o adevărată echipă de lucru care îşi va continua activitatea în toate ţările implicate în proiect. Inclusiv proiectul nostru va avea continuitate şi tinerii din Năsăud vor participe la fiecare follow –up al proiectelor care vor urma. In urma discuţiilor avute cu liderii de grup şi cu responsabilii de proiect se pare că următorul follow up al acestui proiect se va desfăşura in Spania, unde echipele de proiect ale fiecărei ţări vor avea oportunitatea să se întâlnească pentru a treia oară în cadrul aceluiaşi program: Tineret in Actiune

“Let’s make poverty history through art!” a fost un proiect de mare impact în oraşul nostru. Tinerii împreună cu liderii de grup , dar şi alţi cetăţeni activi ai oraşului Năsăud au lupta împotriva sărăciei, discriminării şi excluderii sociale. A avut loc o expoziţie foto in care s-au surprins diverse aspecte ale sărăciei. Au avut loc acţiuni de voluntariat şi s-a ecologizat o porţiune de pe Valea Someşului, iar o parte din gunoaie au fost transformate în obiecte de artă. S-a viziat Complexul de Servicii Sociale Comunitare si Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva -Lacrima din oraş şi s-au ascultat poveştile de viata a tinerilor cu posibilitati financiare reduse. Participanţii din proiect au încercat să găsească soluţii pentu a ajuta tinerii care provin din medii dezavantajate şi marginalizaţi de societzatea în care trăim. In activităţile proiectului au fost implicaţi şi tineri săraci din oraş, de la Complexul de Servicii Sociale Comunitare precum şi alţii asistaţi social, tineri care doresc să înveţe, dar din cauza statutului lor social nu au acces la educaţie. Au avut loc diferite acţiuni care au dat culoare proiectulului şi l-au condus spre rezultatele aşteptate ( fotografiere, realizarea de reportaje, transformarea gunoaielor în obiecte de artă, plantarea copacului prieteniei, vizionarea celui mai bun film documentar românesc al anului 2010 – Viaţa lui Ion B, expoziţie foto, seri interculturale, prezentări de legende, dansuri şi tradiţii, călătorii cu autobuzul veselie, activităţi sprtive, invăţare de metode non formale de educatie prin vizionarea filmului « Dangerous Minds », etc)

Impactul cel mai mare al proiectului a fost in momentul defilarii participantilor din proiect prin oras cu steagurile fiecarei tari participante in proiect si cu cel al Uniunii Europene in frunte, cantand imnul proiectului pe care l-au compus in timpul sederii în Năsăud. După defilare tinerii au organizat un flash mob in cadrul căruia au dansat în stradă timp de câteva minute pe melodia lui Michael Jackson – They don t care about us, şi au atras atenţia diverşilor trecători , încercând să evidenţieze scopul acestui proiect.

In desfasurarea proiectului au fost folosite metode ale educatiei non-formale precum work-shopuri, jocuri de rol, dezbateri, exercitii practice, activitati de team building.

S-a promovat o cetăţenia europenă activă, s-au depăşit barierele culturale a ţărilor implicate în proiect, tinerii împărtăşindu-şi experienţele anterioare şi opiniile, astfel încât fiecare participant să poată învăţa cât mai multe lucruri noi în ceea ce priveşte istoria, religia, obiceiurile şi cultura ţărilor participante.

La finalul activităţilor proiectului toţi participanţii au fost recompensaţi într-un cadru festiv cu Certificate Youthpass, care descriu şi validează experienţa de învăţare non–formală şi informală dobândită în cursul derulării proiectului. Acest document este util pentru viitorul parcurs educaţional sau profesional al tinerilor participanţi.

Proiectul a fost finanţat cu suportul Comisiei Europene prin Programul „Tineret în Acţiune”. Carmen Oltean – coordonatoare proiect

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5