Let’s make poverty history through art !

În urma evaluării Agenţiei Naţionale a Proiectelor Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale proiectul european „Let’s make poverty history through art!” a fost declarat eligibil. A fost finalizată selecţia pentru toate acţiunile Tineret in Acţiune - runda 1 noiembrie 2010, rundă la care fost înregistrat cel mai mare număr de candidaturi depuse pana acum. Acest lucru face ca anul 2010 sa fie cel in care a fost "spart" plafonul de candidaturi depuse. In ciuda concurentei mari proiectul Primăriei Oraşului Năsăud „Let’s make poverty history through art!”, Programul Tineret in Actiune, Actiunea 1 – Schimb de tineri a obţinut la evaluare un punctaj bun, de 75 de puncte din 100, clasându-l pe locul al cincilea în clasament. Dintre toate proiectele depuse, proiectul Primăriei Năsăud a obţinut finanţarea cea mai mare, suma aprobată fiind de 29.697 Euro.

Proiectul european multilateral va implica tineri din 6 ţări participante: Năsăud (România), Resaniai (Lituania), Alexandria (Grecia), Mlawa (Polonia), Colindres (Spania) şi Moscufo (Italia). Din fiecare ţara vor participa 6 tineri şi 2 lideri de grup, deci în total vor fi implicaţi 48 de tineri europeni. Acţiunile proiectului se vor derula în perioada 10-20 Iulie 2011, precedată de o vizită de pregătire a liderilor de grup si a managerului de proiect in perioada 24-26 Iunie 2011. În cadrul vizitei de pregătire se vor stabili ultimele detalii privind implementarea proiectului.

Proiectul este un „follow-up” (continuare) a unui alt proiect, numit „Slow Life”, din cadrul aceluiaşi program, care s-a desfăşurat anul trecut în Mlawa (Polonia). Proiectul din Mlawa, oraşul înfrăţit cu Năsăud, s-a dovedit a fi un adevărat succes. S-a muncit intens într-o echipă internaţională, am avut rezultate foarte bune şi de aceea s-a dorit continuarea acestui proiect. S-au legat foarte multe prietenii, s-a format o adevărată echipă de lucru care îşi va continua activitatea în toate ţările implicate în proiect. Inclusiv proiectul nostru va avea continuitate şi tinerii din Năsăud vor participe la fiecare follow –up al proiectelor care vor urma.

“Let’s make poverty history through art!” se asteaptă să fie un proiect de mare impact în oraşul nostru. Tinerii împreună cu liderii de grup , dar şi alţi cetăţeni activi ai oraşului Năsăud vor lupta împotriva sărăciei, discriminării şi excluderii sociale. Prin activităţile proiectului se va lupta împotriva sărăciei prin artă, va avea loc o expoziţie foto si o prezentare de film. Vor fi acţiuni de voluntariat şi se va ecologiza o porţiune de pe Valea Someşului, iar o parte din gunoaie vor fi transformate în obiecte de artă. Se vor vizita locuinţele sociale şi Casa Copilului din oraş şi se vor asculta poveştile tinerilor cu posibilitati financiare limitate. Participanţii din proiect vor încerca să găsească soluţii pentu a ajuta tinerii care provin din medii dezavantajate şi marginalizaţi de societzatea în care trăim.. In activităţile proiectului vor fi implicaţi şi tineri săraci din oraş, de la Casa Copilului precum şi alţii asistaţi social, tineri care doresc să înveţe, dar din cauza statutului lor social nu au acces la educaţie. Vor avea loc diferite acţiuni carte vor da culoare proiectulului şi-l vor conduce spre rezultatele aşteptate ( fotografiere, realizarea de reportaje, realizare de film, transformarea gunoaielor în obiecte de artă, plantarea copacului prieteniei, vizionarea celui mai bun film documentar românesc al anului 2010 – Viaţa lui Ion B, expoziţie foto, seri interculturale, prezentări de legende, dansuri şi tradiţii, călătorii cu autobuzul veselie, activităţi sprtive, invăţare de metode non formale de educatie prin vizionarea filmului « Dangerous Minds », etc)

In desfasurarea proiectului vor fi folosite metode ale educatiei non-formale precum work-shopuri, jocuri de rol, dezbateri, exercitii practice, activitati de team building precum si sesiuni de training sustinute de specialisti in domeniile abordate. Principalele teme ale proiectului au cuprins subiecte europene si globale de interes precum combaterea saraciei, somajului, marginalizarii si excluderii sociale a tinerilor la nivel european, participarea activa pentru calificare, dezvoltarea pietei fortei de munca si implicarea in societate a tinerilor someri, leadership etc.

Se va promova cetăţenia europenă activă, se vor depăşi barierele culturale a ţărilor implicate în proiect, tinerii împărtăşindu-şi experienţele anterioare şi opiniile, astfel încât fiecare participant să poată învăţa cât mai multe lucruri noi în ceea ce priveşte istoria, religia, obiceiurile şi cultura ţărilor participante.

La finalul activităţilor proiectului toţi participanţii vor fi recompensaţi într-un cadru festiv cu Certificate Youthpass, care descriu şi validează experienţa de învăţare non–formală şi informală dobândită în cursul derulării proiectului. Acest document este util pentru viitorul parcurs educaţional sau profesional al tinerilor participanţi.

Proiectul va fi finanţat cu suportul Comisiei Europene prin Programul „Tineret în Acţiune”. Carmen Oltean – coordonatoare proiect

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5