Sănătate pentru toți – simpozion organizat de Cercul ASTRA Năsăud

Un grup de 21 cărturari năsăudeni, astriști, din conducerea Despărțământului și un număr de 10 scriitori, membri în Liga Scriitorilor, soții Purghel din Josenii Bîrgăului și soții Bar, din Bistrița, și-au unit gândurile în sala festivă a Muzeului năsăudean, onorând Ziua Sănătății, la data de 7 aprilie 2021, oameni cu inimă bună, buni la suflet, cu o atitudine pozitivă față de viață, față de sănătate, deoarece „cât e omul sănătos, e bogat și norocos, sănătatea-i cum se știe, cea mai mare bogăție.”

Se derulează simpozionul „Sănătate pentru toți”, acțiune inițiată și moderată de Cercul orășănesc al Asociațiunii, coordonat de Floarea Pleș, care a organizat și această întâlnire, invitând pe prof. dr. FLORIN PURGHEL, care a prezentat comunicarea „Inima motorul organismului”, cu rolul său vital în  circulația sângelui și implicit,  în menținerea vieții, ordine în cele patru camere în care trebuie să domine liniștea și pacea sufletească, fără invidie, răutate, vorbe scandaloase, stres, deoarece inima are o muncă grea de îndeplinit: aceea de a pompa sângele în toate organelle, prin cele o sută de mii bătăi pe zi, 36 milioane pe an sau trei miliarde pe parcursul vieții. Deci, să ajutăm inima în primul rând prin crearea în jurul nostru a unui mediu lipsit de stres, un mediu ambiant încărcat de zâmbete, armonie, optimism, mișcare și cumpătare în toate, ce pot aduce inimii beneficii. Inima, care pe drept cuvânt chinezii o asociază ca centrul fericirii și symbol al iubirii, este cel mai important mușchi din corpul nostrum, dar și cel mai muncitor, pompând pe minut aproximativ 5 l de sânge. Pentru a nu avea o inimă frântă, doctorul Purghel dă unele sfaturi, recomandări privind stilul de viață, prevenirea și tratarea bolilor cardiace.

Despre medicina complementară vorbește maestrul Dumitru Bar din Bistrița, care se referă la metoda Reiki, prezentând cartea „Reiki - energie universală pură ca metodă de terapie  alternativă”, completând tehnologiile de purificare și reeducare a subconștientului cu cartea de poezie „Gânduri”, ambele scoase la Editura „Ecou Transilvan”  din Cluj, director Nadia Baciu, o bună colaboratoare a năsăudenilor, îmbinând metodele terapeutice cu creațiile literare, prin care ne putem îmbunătății sănătatea și personalitatea și cum poți să devii persoana care îți dorești conștient să fii.

Cărturarul bârgăuan Silvia Purghel, doctor în fizică nucleară, a prezentat comunicarea cu imagini pe ecran „Efectele radiului“, acel element chimic gazos cu proprietăți radioactive. Invocând mesajele unor cercetări științifice și mituri, cei trei autori bine documentați au urmărit  realizarea unei epopei ample și esențializate, celebrând aspirația ființei umane spre substanța divină, spre Adevăr, Bine și Frumos.

În sală domină un mediu ambiant care ne-a încălzit inimile prin expoziția de pictură și mozaic a Doamnelor Purghel și Bar, două doamne care au expus opere de valoare, ce ne-au înflorit inima, iar artistele au simțit din plin aprecierile și strălucirea admirației noastre incluse în diplomele de recunoștință oferite de tânărul președinte al Despărțământului, prislopanul Ioan Boțan.

„Nimic nu mă face mai fericită, decât să observ natura și să pictez ceea ce văd” spune în cuvântul dânsei, doamna Purghel. Apreciem decorațiunile doamnei Bar, ce folosește mărgele de diferite culori, pietricele sau semințe, utilizând metoda mozaicului, cu o varietate de produse lipite sau cusute, adevărate opere de artă.

Iată de ziua sănătății la Năsăud, o manifestare a frumosului și utilului, prin  idei științifice  și expresii artistice umane, cu un adevărat cumul de emoții, ce ne-a impresionat printr-o legătură dintre ceea ce le dă valoare și personalitate, iar stăpânirea unor cunoștințe vaste îți conferă profunzime.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5