Sângeorz-Băi: Cine e victima tânărul sau poliţistul ? Preoţii iau atitudine !

Doi dintre preoţii noştri vorbesc despre cazul de la Sângeorz-Băi. De partea cui suntem a tânărului teribilist care a sfârşit împuşcat sau a poliţistului care s-a apărat ?
Iată ce spune părintele Dan Cismaş de la Maieru: "Unui preot îi stă bine ca într-un conflict să se aşeze de partea victimei, nu de partea agresorului, de partea celui slab, nu de partea celui puternic. Iar acum se pune întrebarea aceasta: poliţiştii din România în care dintre aceste două categorii se încadrează? Sunt sute de filmuleţe care circulă pe internet, cu fel şi fel de sfătoşi care iau la bani mărunţi poliţiştii, jignindu-i şi acuzându-i că nu-şi fac bine treaba, că fac abuzuri, că sunt slab pregătiţi etc. Deja a devenit un fapt comun ca imediat ce ai fost oprit de un poliţist de la rutieră pentru o posibilă greşeală, să scoţi telefonul mobil şi să-i explici agentului cum stă treaba cu legea şi cu regulamentele, după cum ai văzut tu la alţi "dejtepţi" tot pe net. Am văzut de curând cum un poliţist din Niculiţel care încearcă să încătuşeze un posibil delicvent, ajunge să fie pălmuit de nişte miloşi de ocazie, care urlă din toţi rărunchii: "abuuuz, abuuuz, iată ce face Poliţia Română"! Au ajuns poliţiştii să se teamă să-şi facă datoria, pentru că sunt supuşi unei presiuni enorme; se pare că nimeni nu este în stare să le ia apărarea şi să clarifice statutul poliţistului în ţara asta. Din păcate această ură şi subestimare a rolului şi pregătirii poliţistului a fost alimentată ani de zile. S-a ajuns acum în situaţia în care tineri teribilişti îşi fac un titlu de glorie din luptele purtate cu forţele de ordine, din vorbele întoarse şi glumele şmechere pe care le fac cu reprezentanţii autorităţilor.M-a îngrozit vestea venită de la Sîngeorz-Băi şi tragedia care s-a produs acolo. Un poliţist este internat la spital, după ce a fost lovit cu o rangă în cap. Îl cunosc personal, fiind credincios al comunităţii noastre şi dau mărturie despre calitatea sa umană şi despre profesionalismul său, atât cât l-am cunoscut. A fost salvat de la moarte de un coleg de-al său, care a fost nevoit să tragă cu arma spre agresor. Din păcate, glonţul acela i-a fost fatal băiatului respectiv. Dumnezeu să-l ierte pe cel plecat şi să-i lumineze pe cei rămaşi! Da, sunt de partea victimei; iar victimele sunt poliţistii, pe care nimeni nu-i apără şi mai toţi îi detestă. Dragi poliţisti, iertaţi-ne, dar chiar avem nevoie de voi".
La rândul lui părintele Iuliu Morariu din Coşbuc declară: "Din păcate da în ultimii 20 de ani brațul sau omul legii în teritoriu a fost adus în această stare de încasa cele mai grele lovituri din partea unei societăți care a cultivat şi mai cultivă încă foarte multă violență în media şi iată rezultatele. Datorită politicilor susținute de a slăbi orice autoritate în societate (autoritatea părinților, a profesorului, a legii, a intituțiilor, a moralei sănătoase tradiționale, a bisericii şi a preotului etc.)s-a produs contextul favorabil creeării unui haos generalizat. Autoritatea s-a redus la un rol strict formal prin aceea că statul a slăbit în a-şi apăra dreptul legii suverane şi i-a încătuşat chiar pe oamenii legii lăsând cale liberă infractorilor de orice fel, clanurilor mafiote, şmecherilor care trăiesc fără de lege şi mai presus de ea pentru care polițistul sau orice persoană publică pe care o putem numi generic omul legii a devenit mai nou un obstacol uşor de depăşit intocmai ca în jocurile de pe calculator! Este trist că moare un tânăr chiar şi aşa dar era şi mai trist să mai moară şi un polițist in timpul misiunii de a restabilii ordinea. Polițistul este şi el un om care munceşte în interesul cetățeanului şi în slujba statului dar pe care îl aşteaptă acasă o familie . El mai este şi unul din pilonii de bază pe care în regăsim uneori numai alături de preot în comunități din cele mai izolate, cel care ani de-a rândul a vhegheat ca răul dintr-o comunitate, spornic de altfel din fire, să nu prin rădăcini adânci şi oamenii în majoritatea lor de bună credință să poate trăi liberi şi neterorizați social şi aibă fireasca ocrotire a legii. Mă întreb ce se întâmpla dacă polițistul agresat era însoțit de o tânără doamnă sau domnişoară polițist ??? cum se obişnuieşte mai nou, tot datorită politicilor defectuoase menite a slăbi şi mai mult iar nu a întări un sistem din ce în ce mai predispus la agresiuni de tot felul. Am tot respectul pentru persoanele de gen feminin care practică această profesie cu dedicare şi profesionalism într-un context foarte agresiv şi imprevizibil care sfidează orice tipar civic , moral, comportamental".
Felicitări preoţilor pentru implicare şi că sunt mereu de partea adevărului. Este un mesaj puternic, care trebuie luat în seamă.
În America doar dacă ridici mâna sau vocea spre poliţist eşti împuşcat pe loc, fără discuţii. La noi ne putem permite orice, să ne luăm la harţă cu poliţia, să ne răstim şi să ne lovim profesorii, că doar avem drepturi. În ce societate trăim ?

Comentarii

10/12/17 10:25
Unu

Vorbiți voi de legile americane ,te împușca doar daca ridici un deget , dar nu știți ca acolo oricine are acces la o arma
Nu comparați romania cu America unde se confisca pe zi sute de kg de droguri cand la noi îl prinde cu 5 grame si îl da la ProTv
Treziți-vă romanilor !!!!

11/12/17 16:04

Toată stima pt. aceste opinii. Aş fi vrut să văd asemenea opinii când sunt probleme şi în interiorul BOR (a se vedea cazurile Pomohaci şi episcopul de Huşi). Atunci aţi tăcut chitic! De ce?

12/12/17 12:41
O stea

Buna ziua,

Ma bucur ca măcar cineva tratează lucrurile corect. Nu mi s-ar fi părut normal ca un polițist sa moara in timpul misiunii, atacat fiind de unul, nu cel mai linistit om al societății singeorzene. Da, e o pierdere uriașă pentru sufletul care a plecat, însă pierderea era mult mai mare, cel puțin din punct de vedere moral, dacă un om la datorie își pierdea viata din culpa acelui individ scandalagiu.
Avem legi, nu le respectam...atunci ne meritam soarta. Așa cum și-o merita acum România. O tara nu o fac buna sau rea conducătorii, cum de altfel o fac cei care o ocupa! E plină tara de astfel de scandalagii și oameni lipsiți de spirit civic...de aceea eticheta e pusă “bine”!

Dumnezeu sa îl odihneasca și sănătate celor care au suferit traume in urma conflictului!

19/12/17 19:58
coco

De ce a mers fara mandat pe proprietatea unei persoane.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5