Seara duhovnicească cu părinte Paisie, la Parva

Pr. Alexandru Ciui

Credincioşii din Parohia Parva, Protopopiatul Năsăud, au avut bucuria întâlnirii în rugăciune cu un sobor de preoţi care au săvârşit Sfânta Taină a Maslului. Au participat la rugaciune peste 400 de credinciosi din localitate, alaturi de preotul paroh Florin Nalat. Printre preotii slujitori s-a regasit si preacuviosul parinte Paisie Iloaie, staretul manastirii ,,Sf. Ilie Tesviteanul,, de la Nuseni care a rostit un cuvant de invatatura intarindu-i in credinta pe credinciosii participanti. In urma cu cativa ani fiind staret al manastirii din apropiere si cunoscandu-i pe oamenii locului, parintele Paisie a insistat in cuvantul sau asupra aspectului privitor la pastrarea credintei ortodoxe care i-a caracterizat dintotdeauna pe credinciosii de aici. Exprimandu-si bucuria reintalnirii cu multi dintre cei pe care ii cunostea ca fiind credinciosi devotati, parintele staret i-a indemnat sa fie traitori si marturisitori ai credintei si pe mai departe, prin aceasta dovedindu-si calitatea de ,,popor al lui Dumnezeu,,.
Seara de rugăciune se înscrie în rândul activităţilor duhovniceşti organizate în această parohie în fiecare duminică din post. Astfel, aceasta a fost cea de-a patra intalnire a credinciosilor parohieni din Parva cu preotii invitati sa slujeasca aici. Dat fiind numarul foarte mare de credinciosi care participa in fiecare dumunica, aceste momente de rugaciune isi arata beneficiile asupra comunitatii credinciosilor din Parva, pe langa posibilitatea rugaciunii in comun, credinciosii avand si bucuria de a asculta catehezele si cuvintele de invatatura rostite de preotii participanti.
Biserica parohiala din Parva cu hramul ,,Buna-Vestire” a fost sfinţită în data de 15 septembrie 1963 de Î.P.S. Teofil Herineanu însoţit de P.S. Iustinian Chira Maramureşanul. După ample lucrări de consolidare la partea exterioară şi în urma tencuielii aplicată pe pereţii interiori, biserica a fost pictată între anii 1982-1989. Pictura a fost executată de pictorul Puşcari Dumitru. În urma acestor lucrări biserica a fost resfinţită de P.S. Irineu Bistriţeanul în data de 11 iunie 1993, preot fiind Remus Gavruş. Din necesităţi practice în prezent în Parohia Parva se consruieşte o nouă biserică în stil neo-bizantin, în apropierea celei existente. Piatra de temelie a noii biserici ce va purta hramul ,,Naşterea Maicii Domnului” a fost pusă în data de 29 iunie 2011 de Î.P.S. Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, preot paroh fiind Florin Nalaţ. În perioada premergătoare punerii pietrei de temelie a noii biserici, mai exact din 15 septembrie 2009 şi pînă în 30 martie 2011, în această parohie s-a construit o nouă casă parohială în locul celei vechi existente, prin grija si osteneala preotului paroh Florin Nalat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]