Secretarul de Stat Monica Săsărman, radiografie a investiţiilor din Bistriţa-Năsăud

Secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei Monica Săsărman a făcut o scurtă radiografie a investiţiilor din judeţul Bistriţa-Năsăud care se află în coordonarea sau în strânsă legătură cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, mai ales programele naţionale care se coordonează sau se desfăşoară la nivelul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Situaţia Programului Naţional de Dezvoltare Locală, PNDL 1, prin care, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au fost încheiate contracte de finanţare pentru 133 de obiective de investiţii, cu o valoare totală de 297.500 mii lei. Până la 31 decembrie 2023 şi prima parte a lunii ianuarie 2024, au fost finalizate 128 de obiective de investiţii pentru care s-au decontat suma de 291 milioane lei. "Mai sunt, într-un stadiu avansat de finalizare cinci obiective de investiţii. Sperăm să putem să finalizăm şi aceste obiective" declară Monica Săsărman.
Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a II-a sau PNDL 2 aduce contracte de finanţare pentru 192 de obiective de investiţii, cu o valoare totală de 916.800 mii lei. Au fost finalizate, până la 31 decembrie 2023 şi începutul lunii ianuarie 2024, un număr de 156 de investiţii, noi mai având un rest de decontat de aproximativ 331.700 mii lei. "Celelalte 36 obiective de investiţii se află în diverse stadii de realizare. Guvernul, condus de Marcel Ciolacu, a venit în sprijinul unităţilor administrativ-teritoriale care gestionează cele două programe, astfel încât s-a adoptat un nou act normativ prin care, pentru finalizarea lucrărilor sau pentru finalizarea obiectivelor de investiţii, în situaţia în care sunt necesare, se vor asigura sume suplimentare" spune Monica Săsărman.

Pe Programul Naţional „Anghel Saligny”, la nivel naţional, au existat un număr de 5626 de solicitări, din care au fost contractate sau pentru care s-au semnat în jur de 2753 de contracte de finanţare. Pentru judeţul nostru, au existat prin derularea Programul Naţional „Anghel Saligny”, trei etape. Într-o primă etapă, s-au alocat sume pentru 85 de obiective de investiţii, prin ordinul emis în 15 septembrie 2022. Din cele 85 de obiective de investiţii, pentru 60 de obiective deja au fost semnate contractele de finanţare. Cele 60 de obiective de investiţii însumează 727 milioane lei de la bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Celelalte obiective de investiţii au documentaţiile într-o fază avansată, unele dintre ele sunt în evaluare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, iar celelalte sunt la beneficiar pentru a transmite eventuale clarificări.
"Prin al doilea Ordin care a fost emis pentru alocări de sume, în baza acestui program, pentru administraţiile din judeţul Bistriţa-Năsăud, au fost avizate infrastructura reţelelor de gaze naturale. Acest Ordin a fost emis în luna septembrie 2023. Se va aloca finanţare pentru un număr de opt obiective de investiţii. Am discutat în permanenţă cu administraţiile publice-locale, respectiv cu domnii primari, care s-au angajat într-un astfel de demers astfel încât să ne asigurăm că procedurile de elaborare a documentaţiilor se desfăşoară într-un ritm corespunzător. Am preluat şi o parte din problemele sau o parte din întrebările pe care domnii primari le-au avut cu referire la normele de aplicare şi săptămâna viitoare le voi discuta cu specialiştii din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei care gestionează această componentă de infrastructură a reţelelor de gaze, astfel încât să avem o interpretare unitară şi o practică unitară. În situaţia în care se va aprecia că anumite lucruri nu sunt clarificate, să găsim soluţii şi să le prezentăm domnului ministru. Cel de-al treilea Ordin a fost semnat la începutul lunii decembrie şi a vizat un număr de 34 de obiective de investiţii pentru infrastructura de apă şi canal. Am discutat cu domnii primari şi am înţeles că sunt în pregătire documentaţiile, astfel încât să putem semna şi aceste contracte" afirmă Monica Săsărman.
"Guvernul condus de Marcel Ciolacu a răspuns multor solicitări şi multor observaţii venite din partea primarilor, sens în care a fost adoptat un act normativ care prevede un lucru extrem de important. În situaţia în care o unitate administrativ-teritorială a depus mai multe solicitări şi pentru o parte din acele solicitări, 1, 2 sau 3 obiective au sume alocate şi acele UAT-uri constată că nu pot finaliza obiectivele de investiţii, actul normativ promovat de Guvernul lui Marcel Ciolacu permite să opteze pentru una sau două obiective de investiţii în condiţiile în care să nu se piardă alocarea iniţială prin ordin. Cred că a fost un lucru aşteptat. Guvernul Ciolacu răspunde şi este atent la toate aspectele pe care administraţiile publice-locale, respectiv primarii, le înaintează" afirmă secretarul de stat.
De asemenea, tot prin actul normativ la care am făcut referire, se permite şi ajustarea contractelor încheiate în baza Programului Naţional „Anghel Saligny”.
La nivel naţional există 800 de solicitări cărora li s-a dat curs pe Programul „Anghel Saligny” pe componenta care vizează infrastructura de extindere reţele de gaze. De asemenea, au fost 1819 solicitări pentru infrastructura apă-canal şi 3007 solicitări pentru infrastructura rutieră, poduri sau podeţe. Pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud s-au semnat 99 de contracte, cu o valoare totală, fără TVA, de 392 milioane lei, 279.935 lei şi s-au decontat până în prezent 478.958 lei.
La Programul Naţional pentru Locuinţe Sociale, platforma pentru depunere solicitări pentru construirea locuinţelor sociale încă este deschisă, termenul de depunere va fi în jurul datei de 25 februarie, după care toate solicitările vor intra în etapa de evaluare.
"Consider că toate aceste obiective investiţionale se adaugă deja la programul judeţean de dezvoltare pe care domnul preşedinte Radu Moldovan şi l-a asumat şi care se derulează în condiţii extrem de rapide şi chiar doresc să-i felicit pe toţi cei care au făcut posibilă semnarea celorlalte contracte pentru reţelele din Bistriţa sau pentru cele din zona de Câmpie. Anul trecut au fost semnate şi contractele pentru Valea Bârgăului. Administraţia preşedintelui Radu Moldovan este una implicată în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea comunităţilor" concluzionează Monica Săsărman.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5