Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş, la întâlnirea cu reprezentanţii COPA –COGECA, vocea unită a fermierilor şi cooperativelor acestora în Uniunea Europeană

Secretarul de stat Sorin Roșu Mareș de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a participat la întâlnirea cu reprezentanții Copa-Cogeca – în fapt „vocea unită a fermierilor şi cooperativelor acestora în Uniunea Europeană” -  ce a avut loc la Bruxelles, pentru un schimb de opinii privind obiectivele Președinției române în domeniul agriculturii. În cadrul discuţiilor, au fost abordate aspecte legate de reforma PAC, planul proteic, comerțul cu produse alimentare, buget, pesta porcina africană etc.

„Reprezentantul României a precizat importanța continuării dezbaterilor privind bugetul și a celorlalte dosare legislative, precum și identificarea de soluții (financiare) pentru sectorul zootehnic, serios afectat de pesta porcină africană. Sesiunea de întrebări a fost dominată de reforma PAC, capitol la care s-a precizat stadiul avansării negocierilor și alte aspecte, precum și șansa președinției române de a accelera identificarea de soluții în ce privește consecințele numărului mare de porci mistreți pe teritoriul UE. În discursul său, secretarul de stat a precizat că traversăm o perioadă dinamică, marcată de o serie de evenimente importante, în special dezbaterile pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM), precum și al reformei PAC. A subliniat importanța obiectivului de a avea abordare generală parțială în martie pe anumite dosare legislative. În esență, discuțiile vor continua pe procesul de convergență externă, dezvoltarea unui plan de acțiune în ce privește consolidarea independenței proteice la nivelul UE, atragerea tinerilor în agricultură, cât și reînnoirea generațiilor”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Secretarul de stat Sorin Roşu Mareş a precizat că există un obiectiv important pentru sectorul zootehnic, pentru contribuția sa la consolidarea economică a fiecărui stat membru. Acesta a subliniat ca este nevoie de soluții concrete în domeniul veterinar, un sector aflat în dificultate, în special în România. A fost, de asemenea, subliniată importanța sectorului pescuitului, un obiectiv al Președinției României a Consiliului UE, prin dimensiunea sa la nivel european și legătura cu comunitățile și identitățile culturale. 

***

Copa – Fermieri europeni -> Uneşte 57 de organizaţii agricole europene

Cogeca – Cooperative agricole europene -> Uneşte 31 de organizaţii ale cooperativelor agricole

Cine sunt Copa şi Cogeca?

Cele două organizaţii reprezintă 28 de milioane de fermieri şi familiile acestora, dar şi în jur de 38.000 de cooperative. COPA – COGECA este una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor la Bruxelles şi deţine legături strânse cu alte ţări europene.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5