Sensul Crucii

                   Trebuie restaurată comunicarea dintre oameni. Acest lucru este cu putință prin compasiune, prin suferință și jertfă pentru ei, doar astfel poți deschide poarta celuilalt. Numai o dovadă de iubire care merge până la jertfă, prin care omul se dăruiește celuilalt, poate câștiga inima acestuia din urmă. Crucea este ușa împărăției Cerurilor, trebuie să găsim sensul Crucii ca biruință asupra morții spirituale, biruință a iubirii.

          Nu putem înlocui persoana prin tehnică. Mulți oameni preferă să rămână în sărăcia lor, însă să fie împreună cu familia, pentru aceasta este nevoie de iubire, de dăruire, lucru greu fiindcă se tulbură comoditatea. Crucea care mă mântuiește nu este suferința mea ci suferința celorlalți, Hristos a suferit pe Cruce pentru ceilalți nu pentru Sine Însuși. Nu este cu putință ca omul să fie uman fără Dumnezeu, o umanitate în afara lui Dumnezeu nu durează, nu rezistă, trebuie să simțim că această iubire ne vine de la Dumnezeu, noi avem o responsabilitate față de ceilalți, Dumnezeu rămâne prezent în rugăciunea mea atunci când mă gândesc la celălalt care se găsește în nevoi, simțindu-mă responsabil pentru el.

          Iertarea nu este o achitare, este puterea lui Dumnezeu pe care omul o simte de la El, iertarea este un act de iubire, dacă iert pe cineva, încep să-l iubesc.

          Crucea lui Hristos devine mijlocul plin de putere care învinge păcatul și moartea și ne mântuiește, Crucea lui Hristos redescoperă și restabilește deplin sensul pozitiv al creației, pentru că Hristos a arătat definitiv că Crucea, adică suferința și moartea, nu este ultimul moment al existenței umane, ci prin ea se ajunge la Dumnezeu, la viața eternă, Crucea lui Hristos nu este o negație esențială și definitivă a lumii și a omului, ci numai a trăirii păcătoase în lume, ea arată că lumea insuficientă în ea însăși, recâștigă printr-o înfrânare de la păcat, sensul ei deplin în plentitudinea lui Dumnezeu.

          Crucea lui Hristos pentru ortodoxism, ca pătimire fără de păcat a morții, nu este treapta extremei slăbiciuni a omului, ci prilejul manifestării puterii lui, Crucea este și sensul iubirii lui Hristos, ca Dumnezeu și ca Om față de noi, Crucea se dovedește singurul mijloc prin care creația se naște sau trece la forma nouă de existență prin care este văzut Dumnezeu ca Cel ce este totul în toate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5