Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni

Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu.

Ţara Năsăudului, zonă binecuvântată de Dumnezeu cu frumuseţi de legendă şi vis, a dat spiritualităţii româneşti personalităţi culturale şi bisericeşti de frunte, dar şi martiri ai neamului nostru, ajunşi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române prin Hotărârea Sinodală din toamna anului 2007 şi cinstiţi ca sfinţi mucenici ai credinţei străbune, se spune în cartea semnată de Roşca Paul Ersilian, „Tănase Todoran, martir al neamului şi bisericii noastre”. Alături de acesta, astăzi îi comemorăm şi pe ceilalţi martiri care şi-au dat viaţa pentru nevoile ţărănimii din care au făcut parte şi pentru păstrarea credinţei strămoşeşti. Îi amintim aici, alături de Tănase Todoran, şi pe Grigorie din Zagra, Vasile din Mocod şi Vasile din Telciu, martirizaţi în luna noiembrie 1763.

Todoran, ca şi conducător şi, prin urmare, ca cel mai mare vinovat a fost sfărâmat pe roată, iar alţii au fost spânzuraţi tot pe acel loc. Despre Todoran povestesc bătrânii că, şi când era pe roată, de i se sfărâmau oasele, încă striga: „Nu vă daţi fraţilor!” până şi-a dat sufletul. Locul unde e înmormântat Todoran şi astăzi se cunoaşte pe Mocirlă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5