Slujbă de pomenire şi colocviu de comemorare a martirilor, la Biserica din Mijlocenii Bârgăului

Marţi 9 octombrie 2012, la Biserica din Mijlocenii Bârgăului a avut loc o slujbă de pomenire şi un colocviu de comemorare a „Martirilor de sub Heniu”. Au fost cinstiţi cei 7 bârgăuani ucişi, în noaptea de 10 spre 11 octombrie 1944, la poalele Heniului, de către hortişti înainte de retragere.
Slujba de pomenire a martirilor a fost oficiată de părintele protopop al Bistriţei, Alexandru Vidican şi un sobor de 7 preoţi din care au făcut parte: Simion Cristea, născut la Josenii Bârgăului, rezident în Cluj-Napoca, Stelian Părăscan, preot Livezile, David Paşca şi Ioan Platon, din Rusu Bârgăului, Mihai Moldovan, părintele gazdă, din Mijlocenii Bârgăului, Ştefan Murgoi şi părintele Paisie, din Strâmba.
După slujba de pomenire şi cinstire au urmat comunicările susţinute la cea de a IV-a ediţie a colocviului Bisericii din Mijlocenii Bârgăului având ca temă „Martirii de sub Heniu”. Au fost prezentate importante comunicări despre martirii bârgăuani, vizând, în principal, figura deosebită a preotului Augustin Pop, de către părintele protopop al Bistriţei, Alexandru Vidican, prof. Adrian Mănarcă, prof.dr. Maria Holbură, care a locuit în casa preotului martir Augustin Pop, preotul profesor Simion Cristea şi publicistul Niculae Vrăsmaş. Moderatorul colocviului a fost prof. Adrian Mănarcă, copreşedinte al Societăţii Culturale „Speranţa Reînviată”, a cărei membrii au fost prezenţi, în marea lor majoritate, la manifestarea ce se doreşte a continua în fiecare an la Biserica din Mijloceni.
Manifestarea a beneficiat de o numeroasă asistenţă, cei prezenţi, în frunte cu Tudorel Ciotmonda, primarul comunei Josenii Bârgăului, comemorând 68 de ani de la odiosul masacru de sub Heniu, spre a nu fi uitat şi pentru a nu se mai repeta, dar şi luând cunoştinţă, cu vădită curiozitate, despre informaţiile prezentate de către cei care au susţinut comunicări.
Colocviul de la biserica din Mijlocenii Bârgăului, având ca temă principală comunicări despre „Martirii de sub Heniu”, a fost iniţiat şi se desfăşoară în continuare, sub egida Protopopiatului Ortodox al Bistriţei, Primăriei comunei Josenii Bârgăului şi Societăţii Culturale „Speranţa reînviată”. Este o acţiune culturală care va continua la sfârşitul acestei săptămâni, în perioada 13-14 octombrie, prin „Colocviile de la Joseni” şi sărbătoarea fiilor satului în cadrul ediţiei 2012 „Zilele comunei Josenii Bârgăului”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5