Ştefan Pop: „Vreau să cânt din nou acasă”

E greu de crezut că ar exista un bistriţean care să nu ştie cine e Ştefan Pop, tenorul care, la numai 23 de ani, a fost laureat al prestigiosului concurs „Operalia”. Atunci, în 2010, unul dintre cei mai mari tenori ai lumii, Placido Domingo, a fost impresionat de harul şi talentul concitadinului nostru, iar şansa pe care i-a oferit-o atunci lui Ştefan Pop s-a transformat, în timp, într-un renume ce creşte proporţional cu admiraţia publicului oriunde ar cânta. Şi tot în anul 2010, Ştefan Pop a câştigat marele premiu al Concursului Internaţional de Canto de la Seul. Talentul său a atras atenţia multor nume mari ale scenei lirice mondiale şi astfel, numele lui Ştefan Pop figurează tot mai des pe afişe care anunţă concerte de prim rang, de pildă la „Scala” din Milano sau „Covent Garden” – Londra, alături de Placido Domingo sau Angela Gheorghiu.

Ştefan Pop s-a întors acasă pentru scurt timp – un respiro între două perioade destul de încărcate. A acceptat să ne vorbească despre proiectele abia încheiate şi cele viitoare şi a făcut-o deschis, cu căldură, aşa cum ne-a obişnuit:

Rep.: Anul acesta, înainte de Paşti, aţi susţinut un concert de neuitat la Bistriţa, în Biserica Evanghelică, alături soprana Tatiana Lisnic, mezzo-soprana Iulia Merca şi basul Cristian Hodrea. Ce alte concerte aţi susţinut ulterior ?

Ştefan Pop: Am fost invitatul Angelei Gheorghiu la un concert în Oman. A fost invitată şi Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. A fost un mare succes şi pot spune că a fost o experienţă unică. Această Operă care se numeşte „Royal Opera House Muscat” a fost inaugurată doar anul trecut, deci e un teatru nou, cu mari perspective. De anul trecut până acum au fost deja invitate mari nume ale operei. Cum ar fi Jose Careras şi Angela Gheorghiu.
După experienţa din Oman am plecat spre Franţa, unde am susţinut un concert vocal-simfonic, mai exact în Marseille. Am avut în program „Stabat Mater” de Gioachino Rossini şi „Te Deum” de Bizet. Ca şi la Bistriţa, concertul a avut loc într-o mare biserică deoarece a fost programat în cadrul unui festival de muzică sacră. A fost foarte frumos şi chiar aş fi fericit dacă s-ar putea organiza şi la Bistriţa, în Biserica Evanghelică, un astfel de eveniment. Spun asta ţinând cont de reacţia publicului bistriţean la concertul pe care l-am susţinut acasă, în 13 aprilie.

Rep.: Ce urmează ? Aveţi, cu siguranţă, o agendă încărcată…

Ştefan Pop: Mă pregătesc pentru debut în „Cavalerul rozelor”. Premiera va fi în 17 iunie, la Strasbourg. Voi interpreta rolul tenorului italian. Este o arie pe care am învăţat-o în tren, mergând de la Marseille la Strasbourg. Am făcut deja o serie de repetiţii şi au ieşit foarte bine. Mă întorc vineri (25 mai – nota red.) pentru repetiţii cu orchestra şi voi rămâne toată luna acolo. Odată cu acest debut va începe o săptămână destul de solicitantă în care se vor intercala două spectacole în Elveţia: alternativ, o zi voi susţine un spectacol la Strasbourg, iar a doua zi la Zürich cu rolul Cassio din „Otello”. Ultimul spectacol la Strasbourg este programat pentru 27 iunie. Apoi, în 30 iunie voi susţine un concert la Bratislava, în cadrul „Viva Musica! Festival”, alături de soprana Sonya Yoncheva, finalistă şi ea a concursului „Operalia”.
Apoi, cu unele întreruperi, lunile iulie şi august vor constitui o binemeritată pauză. Spun asta pentru că, în 27 iulie voi susţine la „Covent Garden”, în Londra, un concert alături Placido Domingo şi unii dintre finaliştii concursului „Operalia”, iar concertul va fi televizat.
Urmează un festival în Franţa, cu „Traviata” de Verdi, iar din 3 septembrie, la Lausanne încep repetiţiile pentru „L`elisir d`amore” de Gaetano Donizetti, opera cu care se va redeschide teatrul şi în urma căruia va fi lansat şi un DVD. După care mă întorc la „Scala” din Milano pentru opera „Rigoletto” de Verdi, va fi primul meu debut la „Scala”. Iar în decembrie, „L`elisir d`amore” la „Covent Garden”, care este tot debut.

Rep.: Iată că şi 2012 se conturează ca perioadă de deplină ascensiune pentru cariera dumneavoastră artistică. Acest lucru constituie o mândrie şi pentru noi, bistriţenii.

Ştefan Pop: Da, este un an încărcat. Dar pentru mine, a cânta este o mare bucurie. A cânta, însă, alături de Angela Gheorghiu şi Placido Domingo, pot spune că este un vis împlinit. De altfel, cred că oricine şi-ar dori acest lucru.

Rep.: Cântaţi pe cele mai mari scene ale lumii alături de artişti de renume mondial. Se ştie, însă, că întotdeauna vă întoarceţi cu mare drag acasă, la Bistriţa. Ce le-aţi transmite bistriţenilor acum, dacă aţi avea ocazia ?

Ştefan Pop: să fie mereu veseli, iubiţi, fericiţi şi multă, multă sănătate, că vorba noastră, a Românilor... sănătate că-i mai bună decât toate. Poate, în iulie, ne vom reîntâlni. Vreau să cânt din nou acasă.

A consemnat
Chicheriţă Anamaria Antoaneta
Serviciul Relaţii Publice, Comunicare
Primăria municipiului Bistriţa
http://www.primariabistrita.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5