Stelian Dolha: Proiectul legii vânzării terenurilor în extravilan, o soluţie în ceasul al 12-lea. Susţin urgentarea procedurilor

Sursa: comunicat de presă

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică zilele trecute un proiect de lege menit să reglementeze tranzacţiile cu terenuri în extravilan odată cu 1 ianuarie 2014, momentul în care România este obligată, potrivit tratatelor de aderare să-şi deschidă piaţa funciară pentru cetăţenii străini.

O reglementare legislativă care să protejeze cetăţenii români după ce a devenit clar că România nu va putea obţine o derogare de la termenul –limită, aşa cum s-a acordat în cazul altor state nou aderate, a fost solicitat cu insistenţă atât de societatea civilă, cât şi de o serie de parlamentari, inclusiv din grupul liberal.

În luna martie a acestui an am atras atenţia într-o declaraţie politică asupra consecinţelor ignorării termenului limită, iar ulterior în dezbaterile comisiei de Agricultură a Camerei Deputaţilor am cerut Ministerului Agriculturii să ne unim eforturile pentru a un proiect legislativ coerent . Printre reglementările impuse prin viitoarea lege am propus, alături de mai mulţi colegi din comisie, înfiinţarea unui organism care să reglementeze tranzacţiile cu terenuri, introducerea de condiţii la cumpărare, inclusiv acordarea dreptului de preemţiune pentru vecini, arendaşi, administraţii locale.

Este salutar faptul că aceste propuneri, alături de alte reglementări restrictive, între care aş aminti limitarea la o suprafaţă de 100 de hectare a terenului care poate intra în proprietatea unei persoane fizice, se regăsesc în textul noului proiect de lege.

Din păcate, timpul pentru dezbaterea acestuia şi introducerea unor noi propuneri este extrem de scurt, dat fiind că au mai rămas doar trei luni până la termenul - limită. Practic în doar 90 de zile va trebui parcurs întregul traseu legislativ, în paralel cu consultarea societăţii civile, a asociaţiilor de agricultori, fermieri, a celor direct afectaţi de proiect.
În calitate de deputat, membru al comisiei pentru Agricultură şi Silvicultură voi susţine urgentarea procedurilor pentru adoptarea acestui proiect într-o formă îmbunătăţită care să răspundă atât standardelor impuse de Uniunea Europeană, dar mai ales nevoilor de protecţie a cetăţenilor români.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5