Tehnici noi în predare-învăţare, la limba franceză

În perioada 10-16 aprilie 2011, profesoara de limba franceză Cătălina Mureşan , de la Şcoala Generală "Artemiu Publiu Alexi" din Sângeorz-Băi a participat la un stagiu de perfecţionare, în cadrul unei Burse "Comenius", care a avut loc în oraşul Lyon din Franţa. Stagiul s-a desfăşurat la şcoala privată " Lyon Bleu International", tema fiind "Formation pour professeurs et formateurs de francais: partage, renouvellement et actualisation des practiques pedagogiques".

Cursul a fost structurat pe cele patru competenţe prevăzute în CECR (Cadre européen commun de référence pour les langues: apprendre, enseigner, évaluer) şi anume: "compréhension ( înţelegere) orale", " compréhension écrite", " production orale" şi " production écrite ". Baza teoretică a fost asigurată fiecărui cursant prin programul amintit, dar accentul s-a pus pe activităţi practice, simulări, jocuri de rol, utilizarea de documente autentice, realizarea de secvenţe didactice pe baza temei discutate. Din paleta cursului nu a lipsit vizitarea oraşului, în special a muzeului "Lès Frères Lumière".

" Pentru acest curs m-am pregătit analizând activitatea la clasă din punctul de vedere al metodelor folosite şi al rezultatelor obţinute, realizarea unui material video în care elevii claselor a 7-a si a –8 a adresează întrebări familiei la care am fost găzduită, realizarea unor materiale despre oraşul şi regiunea de unde provin. Aportul pe care acest curs mi l-a adus în activitatea profesională este imens, în sensul că m-a ajutat să-mi clarific unele lucruri, debarasându-mă de unele tehnici în predare - evaluare şi însuşind altele mult mai eficiente. În plus mi-am realizat două mape: una cu fişe didactice şi fişe de lucru aplicabile în orele de limba franceză, şi alta cu materiale didactice autentice-broşuri, cataloage, reviste, presă franceză, care urmează să le valorizez în cadrul unui atelier “Documents Authentiques-la presse française”. Prin latura lui practică, cursul mi-a dat posibilitatea să-mi găsesc materiale diverse şi fişe de lucru pentru diferite activităţi de comunicare sau cultură şi civilizaţie franceză. Diseminarea acestui stagiu efectuat se va realiza la nivel de clasă prin promovarea metodelor moderne pe care mi le-am însuşit şi folosirea fişelor de lucru, prezentarea unui material video în care familia Pastré, la care am fost găzduită, răspunde la întrebările adresate de elevi, realizarea unui material în Power Point în care prezint colegilor de limba franceza activităţile la care am luat parte." precizează profesoara Cătălina Mureşan .

Înv. Anuţa Pop

Şcoala Generală "Artemiu Publiu Alexi"

Sângeorz-Băi

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5