Top 6 jocuri de îndemânare pentru copii

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc pruncii să numere boabele de struguri ori să-și lege șireturile la pantofi? Sau de unde învață să tragă ori să răsucească lucruri cu mâinile? Secretul din spatele tuturor acestor mișcări fine, de mare precizie, stă în dezvoltarea îndemânării. 

Cunoscută și ca dexteritate, această abilitate reprezinta un pas important în dezvoltarea copiilor și ar trebuie să fie deja bine structurată până la vârsta de 2 ani. După această perioadă, trebuie efectuate în continuare jocuri sau activități care să stimuleze continuu dezvoltarea abilităților motorii fine. 

Dacă în copilăria mică, puiul a deprins lucrurile de bază, cum sunt apucarea, apăsarea ori greblarea, pe măsură ce crește, va fi capabil să treacă la activități mult mai delicate, care implică manipularea obiectelor mici sau subțiri. Jocurile și jucăriile sunt o modalitate excelentă pentru a-i susține pe cei mici în dezvoltarea controlului asupra mâinilor, degetelor și încheieturilor, dar și a coordonării între acțiune și ceea ce văd. 

Părinții pot apela cu succes la modelele de accesorii pentru creativitate și îndemânare disponibile în magazinele de profil, deoarece vor găsi produse adecvate fiecărei categorii de vârstă. Nu trebuie scăpat din vedere faptul că micuții baga lucruri în gură, iar dacă jucăriile nu respectă anumite standarde de siguranță, poate apărea pericolul înghițirii sau al sufocării. În plus, toate accesoriile destinate copiilor trebuie să fie rezistente și să poată fi curățate sau spălate.  

Printre cele mai recomandate jocuri de îndemânare pentru copii se numără: 

  1. Plastilina

Frământarea și modelarea plastilinei reprezintă cel mai atractiv joc pentru copii, având și nenumărate beneficii pentru ei, inclusiv dezvoltarea îndemânării. Utilizată zilnic, plastilina înlocuiește orice altă activitate necesară pentru dezvoltarea mușchilor de la mâini. 

  1. Nisipul kinetic

Este ideal fiindcă nu se împrăștie și nu face mizerie. În acest fel, poate fi utilizat chiar și în casă, iar copilul tău va adora să poată construi atât de ușor castele de nisip. 

  1. Jocurile de construcții

Indiferent dacă este vorba despre cuburi simple din lemn, piese tip lego sau jocuri magnetice, jocurile de construcții le oferă copiilor oportunitatea de a-și dezvolta nu doar îndemânarea ci și simțul echilibrului. Punând fiecare piesă la locul, fără să dărâme structura deja construită, cei mici învață cum să lucreze cu multă atenție și să identifice foarte corect forme și distanțe. 

  1. Puzzle

Acest joc reprezintă o imagine decupată în multe piese mici, de diferite forme. Pentru a reconstitui imaginea, copilul este nevoit să apuce fiecare piesă, să îi găsească locul potrivit și să o așeze printre alte piese, fără să forțeze în niciun fel. 

  1. Desen și pictură

Vorbim despre activități care oferă multe beneficii din punct de vedere al dezvoltării creativității, imaginației și simțului estetic. În plus, mânuirea creioanelor și a pensulei necesită multă îndemânare, iar asta nu face decât să ajute la dezvoltarea abilităților motorii fine. 

  1. Art & Craft

Decuparea hârtiei sau a materialelor textile cu ajutorul foarfecii reprezintă un antrenament excelent pentru consolidarea dexterității la copii. Îmbunătățind și coordonarea ochi mână, activitățile art & craft se numără printre cele mai potrivite alegeri, atâta timp cât sunt în concordanță cu vârsta copilului. 

Alege oricare dintre activitățile de mai sus, iar copilul tău se va juca mereu cu plăcere, dezvoltând în același timp, această abilitate importantă pentru el: îndemânarea. Va putea beneficia pe tot parcursul vieții de faptul că a avut în copilărie oportunitatea de a-și lucra mușchii de la mâini, degete și încheieturi, într-un mod atât de atractiv. 

Multe dintre jocurile menționate oferă și alte beneficii printre care înțelegerea unor concepte abstracte, realizarea legăturii dintre cauză și efect, lucrul în echipă, abilități de rezolvare a problemelor sau concentrarea pe o singură activitate pentru mai mult timp. 

 

Foto

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5