Toţi producătorii şi comercianţii de băuturi alcoolice, răcoritoare, sucuri, bere trebuie să se încrie în Sistemul de Garanţie-Returnare, până la finale lunii

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a anunţat că, din 30 noiembrie 2023 devine obligatoriu sistemul de garanţie-returnare (SGR) pentru toţi producătorii de produse ambalate în ambalaje din plastic, metal, sticlă, cu o capacitate între 01 şi 3 l. Până la finalul lunii februarie, toţi producătorii şi comercianţii trebuie să se înscrie în sistem altfel riscând amenzi între 20 şi 40.000 lei care vor fi aplicate de Garda de Mediu.  

          „Din sistemul garanţie-returnare fac parte toate ambalajele de la 0.1 până la l, ambalaje din plastic, metal şi sticlă în care au fost îmbuteliate băuturi alcoolice, ape minerale, băuturi răcoritoare, bere, vin, spirt, în afară de ulei şi băuturi lactate (...). Pe 30 noiembrie trebuie să pornească sistemul construit de SC RetuRo Sistem Garanţie Returnare SA, compania care s-a înfiinţat în baza unei hotărâri de Guvern primind dreptul de a administra sistemul naţional. E o companie înfiinţată de asociaţia marilor producători de băuturi alcoolice şi bere, respectiv asociaţia celei mai mari lanţuri de magazine, retaileri şi producători. Această companie va finanţa construirea a cinci centre de numărare. În acele centre vor ajunge ambalajele preluate manual şi automat de la punctele de preluare. Fiecare agent economic care vinde băuturi alcoolice ambalate în ambalaje SGR are obligaţia constituirii unui punct de colectare, magazinul mic, cel mijlociu, magazinul mare, retailerul de tip supermarket are obligaţia constituirii şi administrării unui punct de preluare. Magazinele mici vor face preluare manuală, magazinele mari puncte de preluare automată”, a explicat ministrul Barna.

          Potrivit acestuia, începând cu 30 noiembrie, ambalajele vor fi identificate cu sigla SGR. Practic, de la acea dată nu se mai pot pune pe piaţă produse ambalate în alt tip de ambalaj, fără sigla SGR.

          "Serviciul de preluare a ambalajelor este un serviciu plătit, nu este o obligaţie gratuită a magazinului. Pentru fiecare sticlă preluată şi pentru care s-a plătit garanţia de 50 bani, acel magazin va primi 15-20 de bani, în funcţie de suma care se va stabili prin Ordin de ministru”, a adăugat ministrul Mediului.

          Toate ambalajele vor ajunge la acele centre de numărare şi preluare logistică şi de acolo vor pleca la reciclare. Preţul produsului va include şi cei 50 de bani,. Preţul pe raft va include şi garanţia. În momentul în care un consumator va cumpăra o sticlă de apă, va plăti 50 de bani în plus pentru acel ambalaj, care se recuperează dacă revine cu ambalajul şi îl predă la punctul de colectare.

          La nivel naţional ar urma să fie implicaţi în acest sistem aproximativ 40.000 agenţi economici, care au fost deja informaţi de firmele de distribuţie. „Procesul de înscriere este în derulare, până la sfârşitul lunii februarie, pâNă pe 28, au obligaţia toţi producătorii şi toţi comercianţii să se înscrie. În cazul în care nu se face acest lucru, amenda este de 20 şi 40.000 lei care va fi aplicată de Garda de Mediu. Va fi simplu, garda de Mediu va avea datele de la Ministerul de Finanţe, nu va trebui să meargă pe teren”, a concluzionat ministrul Tanczos Barna.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5