Profesor psihopedagog Simona Daiana Sidor : SGR, prietenul nostru pentru un mediu curat
Educația ecologică reprezintă un pilon important în formarea atitudinilor și comportamentelor responsabile față de mediu, iar în cazul elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES), aceste activități au un rol esențial în dezvoltarea abilităților de autonomie personală și socială.
În cadrul programului „Săptămâna Verde”, am desfășurat o activitate ce a vizat sensibilizarea elevilor cu CES față de importanța reciclării, activitate prin intermediul căreia elevii clasei a VIII-a, elevi cu dizabilități intelectuale ușoare și moderate, au învățat despre Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) și importanța reciclării și colectării selective a deșeurilor/ambalajelor, într-un mod accesibil și atractiv.
Obiectivele activității:
- Familiarizarea elevilor cu conceptul de reciclare și impactul deșeurilor asupra mediului
- Însușirea noțiunilor despre Sistemul de Garanție-Returnare (SGR)
- Dezvoltarea deprinderilor de viață independentă și responsabilitate civică
Activitatea a avut două componente: una informativă, în care elevii, prin intermediul materialelor prezentate, prin intermediul jocurilor au învățat despre reciclare, tipuri de deșeuri, timpul de descompunere al materialelor, importanța protejării mediului, funcționarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) și importanța reciclării ambalajelor; și una practică, constând în vizită la aparatele de reciclare din cadrul magazinului Kaufland din orașul nostru, Bistrița, unde elevii au avut ocazia să experimenteze reciclarea prin intermediul automatelor special amenajate pentru preluarea ambalajelor. Sub îndrumarea mea, fiecare elev a introdus personal recipiente în automat, observând modul în care funcționează sistemul și primind bonurile valorice aferente. În acest fel, elevii contribuind activ la protejarea mediului și descoperind cum deșeurile pot fi transformate în resurse.
Mai mult, elevii au avut ocazia să exerseze și abilități sociale (interacțiunea în spațiul public, respectarea regulilor, așteptarea rândului) și motrice (manipularea ambalajelor), dobândind încredere în forțele proprii și bucurându-se de succesul propriei acțiuni.
Activitatea a avut un impact pozitiv asupra elevilor. Ei au manifestat interes și curiozitate, iar implicarea directă în procesul de reciclare i-a ajutat să înțeleagă mult mai ușor și concret scopul acestor acțiuni. Elevii au conștientizat faptul că pot contribui, la rândul lor, la protejarea mediului și că reciclarea este un comportament firesc.
Prin gesturi simple, cum ar fi returnarea ambalajelor, fiecare dintre noi contribuie la protejarea naturii și la construirea unui viitor mai verde.
Așadar,
Reciclează! Returnează! Respectă natura!
Profesor psihopedagog Sidor Simona Daiana
Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Bistrița
Citiţi şi:
- Toţi producătorii şi comercianţii de băuturi alcoolice, răcoritoare, sucuri, bere trebuie să se încrie în Sistemul de Garanţie-Returnare, până la finale lunii
- Sistemul de Garanție-Returnare- instrument care va ajuta România să atingă țintele de colectare și reciclare stabilite la nivel european
- ''Săptămâna Sticlei'' la Liceul Tehnologic Bistrița! Elevii liceului au colectat 930,5 kg deșeuri reciclabile din sticlă
- „Educaţia incluzivă – şanse egale pentru fiecare copil”
- Ai nevoie de un OIREP și nu știi cum să îl alegi? Iată cele mai importante aspecte de luat în calcul!
Adaugă comentariu nou