A treia ediţie a taberei parohiale de vară - PĂRINŢI ŞI COPII - de la Vima Mică

În perioada 29-31 august a. c. s-a desfăşurat la Vima Mică, judeţul Maramureş, a treia ediţie a taberei parohiale de vară-PĂRINŢI ŞI COPII.

Un grup de 56 de credincioşi greco-catolici de la parohia ,,Sfinţii Mihail şi Gavril” din Beclean s-au deplasat la Vima Mică, ei fiind cazaţi în gospodăria părinţilor preotului Alin Cândea, iniţiatorul acestei tabere parohiale. Nucleul de bază al beclenarilor a fost alcătuit din cei 38 de tineri din ,,Grupul Marian de Evanghelizare”. Scopul acestei tabere urmăreşte îmbinarea educaţiei religioase a tinerilor, cu petrecerea recreativă, plăcută a timpului, în mijlocul naturii, socializarea grupului , consolidarea colaborării între adulţi şi copii şi nu în ultimul rând susţinerea morală a credincioşilor din parohia Vima Mică, încă obstrucţionaţi şi timoraţi pentru faptul că au îndrăznit să îşi recupereze biserica înaintaşilor.

De data aceasta tabăra a coincis cu hramul bisericii din Vima Mică, ,,Sfăntul Ioan Botezătorul”, iar duminică, 31 august, la liturghie a participat şi PS Florentin Crihălmenu, Episcopul Diecezei de Cluj-Gherla şi vicarul Anton Crişan.

Oaspeţii beclenari, primiţi cu sufletul deschis de către părinţii preotului Alin Cândea, de bunicul său, de alte rudenii, s-au campat în grădina, în fânarul, în locuinţa acestora.

Vineri seara (29 august) participanţii la această tabără şi-au petrecut timpul după bunul plac. O parte dintre ei l-au acompaniat vocal pe preotul Felician Neagoş, care a dovedit încă o dată că a rămas acelaşi pasionat şi priceput chitarist.

Semnalul pregătirilor pentru vizita PS Florentin Crihălmeanu ni l-a dat lelea Rozalia Câmpan.

Sprijinită în două bote ea a venit la troiţa din crucea drumul ,peste drum de casa parohială, să pună prosoape şi flori. Freamătul apropiatului eveniment a cuprins repede şi pe membrii familiei părinţilor preotului Alin Cândea.

A doua zi, după o noapte în care ploaia a răsunat de căteva ori peste corturile pelerinilor, aceştia au participat la liturghia oficiată de preoţii din Beclean,de preotul paroh Grigore - Ioan Câmpan şi de doi diaconi.

Părintele Alin Cândea le-a vorbit tinerilor despre taina căsătoriei, despre căutarea şi alegerea viitorului partener de viaţă. Preotul Grigore-Ioan Câmpan a prezentat programul zilei de dumnică.

Tinerii din Beclean s-au deplasat la casa parohială şi au dat o mână de ajutor pentru pregătirea vizitei PS Florentin Crihălmeanu.

Apoi am plecat pe valea râului Lăpuş. Câţiva seniori şi-au încercat norocul la pescuit, iar ceilalţi au urcat pe dealuri, au străbătut pădurile şi au ajuns la peştera de pe Dealul Cetăţii. Acolo i-a aşteptat surpriza unei neaşteptate întâlniri cu nişte presupuşi urşi care mormăiau în bezna peşterii. De fapt ,,fiarele” erau câţiva tineri trimişi înainte pentru a pune la încercare curajul călătorilor. După ce s-a ieşit din peşteră, ne-am adunat în cerc şi părintele Alin Cândea ne-a propus să facem o decadă de rozar şi ne-a îndemnat ca timp de 15 minute să medităm, să ne examinăm conştiinţa, trecându-ne în revistă raporturile cu semenii noştri. Ţinându-ne cu toţii de mână, am rostit un Tatăl nostru.

Au fost momente formidabile.

Locul ales pentru rugăciune era lângă o cruce de lemn ,,plantată” de un grup de tineri parizieni, cu câţiva ani în urmă, conduşi tot de părintele Alin Cândea.

Să te rogi, să-ţi examinezi conştiinţa, acolo pe înălţimea dealului, lângă o cruce de lemn, să te resfeţe vânturile şi soarele, să ai la picioarele privirii minunăţiile naturii, acestea sunt fărâme de timp de neuitat.

Seara am participat în biserică la utrenie şi la o adoraţie euharistică. Părintele Grigore - Ioan Câmpan a anticipat tema evangheliei de duminică şi a îndemnat pe tineri să mediteze asupra disponibilităţii noatre de a ierta. Întrucât părintele Alin Cândea a declarat seară penitenţială, 37 de tineri s-au mărturisit, urmând ca ei să se cuminece.

A doua noapte a fost friguroasă. Duminică febra sărbătorii era tot mai vizibilă. Tinerii beclenari si-au îmbrăcat tricourile roşii , au agăţat în piept insignele mariane. Pe tricouri era scris: ,,Ajută-ne Doamne, să fim de folos Bisericii şi neamului nostru”, ,,Eparhia de Cluj-Gherla”.

PS Florentin Crihălmeanu a fost primit de preotul paroh şi de un grup numeros de preoţi, a fost întâmpinat de tinere fete îmbrăcate în costume populare, de feţiţa-bijuterie Antonia, nepoata părintelui Alin Cândea, îmbrăcată şi ea tot în costum popular de moroşancă.

Ele au dăruit flori alesului oaspete.

A fost a doua vizită a PS Florentin Crihălmeanu în aceast parohie, după dificila retrocedare a bisericii, în urmă cu zece ani. PS Florentin Crihălmeanu şi-a amintit de fostul cantor al bisericii, care la precedenta vizită i-a redat conţinutul predicii episcopului Iuliu Hossu, în urmă cu 61 de ani.

Vizita înaltului ierarh s-a desfăşurat sub semnul iertării, de fapt aceasta a fost şi tema predicii sale. PS a amintit de cuvintele Cardinalului Alexandru Todea care afirma că : ,,suntem dispuşi să iertăm, dar biserica noastră să-şi reintre în drepturile sale fireşti”.

Preotul paroh Grigore-Ioan Câmpan a făcut o retrospectivă a reînfiinţării parohiei greco-catolice din Vima Mică. În urmă cu 10 ani s-a celebrat aici prima liturghie greco- catolică, de la interzicerea Bisericii Blajului , în curtea brutăriei din localitate. În 23 iulie 1998, după numeroase frecuşuri şi frământări s-a intrat în biserica, revenită în propietatea BRUR. Apoi trei luni liturghiile s-au oficiat în casa părinţilor preotului Alin Cândea.

Tot anul acesta s-au împlinit 106 ani de la prima sfinţire a bisericii.

Părintele paroh a mulţumit PS Florentin Crihălmeanu, preoţilor, credincioşilor, grupului de la Beclean, pentru prezenţa lor la acest eveniment. Şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că nici un reprezentant al oficialităţilor locale nu a catadicsit să fie de faţă. PS Florentin Crihălmeanu i-a îndemnat pe localnici să frecventeze biserica, să trăiască în adevăr şi iertare cu fraţii lor ortodocşi, a mulţumit preotului paroh, preoţilor şi credincioşilor participanţi la hramul bisericii. A mulţumit în mod special tinerilor de la Beclean, corului de la parohia din Beclean, condus de doamna Angela Vălean, i-a binecuvântat personal pe cei prezenţi şi le-a înmânat iconiţe.

A urmat o agapă frăţească în curtea bisericii. Înainte de a pleca PS Florentin Crihălmeanu a vizitat tabăra tinerilor din Beclean. Aşezaţi pe iarba verde, împreună cu PS Florentin Crihălmenu, sub dulcele soare al sfârşitului de august, beclenarii şi gazdele lor au interpretat cântece religioase, au ascultat povestioarele pilduitoare ale înaltului prelat. Din nou părintele Felician Neagoş ne-a încântat cu melodiile chitarei sale.

A fost un alt moment emoţionant care a încheiat fericit această tabără parohială. De la Vima Mică PS Florentin Crihălmeanu a plecat să viziteze parohiile Dolheni şi Vima Mare.

Ne-am îmbarcat în maşini şi în autocar şi am pornit spre Beclean, nu înainte de a-i îmbrăţişa şi a le mulţumi părinţilor părintelui Alin Cândea, rudeniilor sale pentru găzdu ire, pentru masa oferită după liturghia duminicală

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5