A treia zi de Paști, Mitropolitul Andrei a sfințit Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Prundu Bârgăului. "Crucea Transilvană" pentru primarul Doru Crișan

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

În a treia zi a Sfintelor Paști, 7 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii noii biserici parohiale din localitate.

La intrarea în sat, conform tradiției, Mitropolitul Clujului a fost întâmpinat de călăreți îmbrăcați în costume tradiționale specifice Văii Bârgăului. Apoi, cu o caleașcă trasă de cai, ierarhul a fost transportat până în fața lăcașului de cult.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de sfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, edificată între anii 2015-2018. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, la Altarul de vară din proximitatea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, duhovnicul Mănăstirii Strâmba – protosinghelul Paisie Pașcu, preotul paroh Iacob Cristian Dolha, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură pornind de la aclamația regăsită în Canonul Învierii: „O, Paștile, izbăvire de înstristare”.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi și cântăreți bisericești. La chinonic, interpretele de muzică populară Anghelina Timiș Lungu, surorile Andreea și Maria Pavelean, Florina Bălan, Axenia Rânziș și Anuța Sălăgean au interpretat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Iacob Cristian Dolha a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit ierarhului un epitrahil și un omofor.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul paroh Iacob Cristian Dolha. Primarul Comunei Prundu Bârgăului – domnul Doru Teodor Crișan și domnul Nicolae Gâvan au primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Domnul Alexandru Simionca a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, domnul Gavril Moișan a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”, iar preoteasa Ana Maria Dolha, interpreta de muzică populară Anghelina Timiș Lungu, Doru Platon și Vasile Penciu-Pașcu au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților militare și civile, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Văii Bârgăului.
Scurt istoric

Piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Parohia Prundu Bârgăului III a fost pusă la data de 23 aprilie 2015, de către Mitropolitul Andrei al Clujului. La sfârşitul anului 2018, biserica era ridicată și finalizată până la stadiul picturii. Pictura a fost realizată pe parcursul a doi ani de zile, în tehnica frescă, de pictorii Andonaş Nicolae şi Borşa Gheorghe. Începând cu anul 2019, lăcaşul de cult a fost dotat cu iconostas, clopote, candelabre, strane, o copie a icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” din Sfântul Munte Athos, precum şi cu alte odoare bisericeşti de trebuinţă.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5