Mii de pelerini la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
În ziua prăznuirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, sâmbătă, 20 iulie 2024, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.
De la ora 9:30, la Altarul de vară al mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, starețul Mănăstirii Nușeni – arhimandritul Paisie Iloaie, starețul Mănăstirii Bichigiu – protosinghelul Irineu Paneș, starețul Mănăstirii Telcișor-Buscatu – protos. Porfirie Țanc, starețul Mănăstirii Escu – protos. Dorotei Ilieșiu, duhovnicul Mănăstirii Salva – arhim. Dimitrie Irimia, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, pornind de la exemplul vieții Sfântului Ilie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și le-a spus celor prezenți că „credința lucrează prin fapte, iar criteriul adevăratei credințe este jertfa, jertfa Sfintei Liturghii”.
Răspunsurile liturgice au fost date de obștea mănăstirii.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit duhovnic pe preotul Marius Ioan Mărcan, parohul comunității din Jimbor.
Părintele stareț Paisie Iloaie i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea obştii mănăstirii şi a miilor de credincioși veniți din toată Eparhia.
Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale și județene, precum și a mii de pelerini, mulți îmbrăcați în straie populare. Toți copiii și tinerii prezenți la Liturghie au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
Scurt istoric
Inițiativa înființării Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea bistrițeană Nușeni, Protopopiatul Beclean, a aparținut vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. Acesta a aprobat, în anul 1991, înființarea unei mănăstirii în ținutul său natal, pe un teren obținut în 1923 de Episcopul Nicolae Ivan.
Biserica de zid a mănăstirii, construită în perioada 2002-2012, este închinată Sfântului Proroc Ilie și se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc, cu altar, naos, pronaos și pridvor. Sfântul lăcaș este împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorii Ioan și Daniela Moldoveanu, din București, împreună cu ucenicii lor. Biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, la data de 30 mai 2021.
În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea. De asemenea, la data de 12 martie 2022, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae, pictată în atelierele Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. Icoana a fost donată Mănăstirii Nușeni și este păstrată în Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” din cadrul așezământului monahal.
În prezent, la Mănăstirea Nușeni se lucrează la un nou centru cultural, care va cuprinde o sală de ședințe, bibliotecă și alte anexe.
Obștea este formată din 20 de călugări, stareț fiind arhimandritul Paisie Iloaie, care desfăşoară o amplă activitate misionară.
Mai multe fotografii AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Duminică, Mitropolitul Andrei va sluji la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni
- Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul, la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nuşeni
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la Hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni
- Mitropolitul Andrei, alături de credincioşi, la hramul Mănăstirii Nuşeni
- Mitropolitul Andrei a binecuvântat obştea Mănăstirii Nușeni
Adaugă comentariu nou