Mitropolitul Andrei, alături de credincioşi, la hramul Mănăstirii Nuşeni
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.
De la ora 9:30, ierarhul a oficiat slujba Rasforiei pentru tânărul teolog George Mihai Foltiș, care a devenit rasoforul Grigorie.
De la ora 10:00, la altarul de vară al mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Profetul, omul lui Dumnezeu”.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe rasoforul Grigorie Foltiș.
La final, părintele stareț Paisie Iloaie i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența în mijlocul obştii mănăstirii şi a sutelor de pelerini.
Istoricul așezământului
Initiativa înființării Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea bistrițeană Nușeni, Protopopiatul Beclean, a aparținut vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. Acesta a aprobat, în 1991, înființarea unei mănăstirii în ținutul său natal, pe un teren obținut în 1933 de Episcopul Nicolae Ivan.
Obştea, condusă de părintele stareț Paisie Iloaie, numără în prezent 20 de vieţuitori, care desfăşoară o ampla activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.
Biserica de zid a mănăstirii este închinată Sfântului Proroc Ilie și se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc, fiind construită în anul 1998.
În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei a binecuvântat obştea Mănăstirii Nușeni
- Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul, la Hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni
- Mii de pelerini la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni
- Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Nușeni
- Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul, la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nuşeni
Adaugă comentariu nou