Mitropolitul Andrei a binecuvântat obştea Mănăstirii Nușeni
Lun, 01/18/2021 - 08:33
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
În Duminica a 29-a după Rusalii (a vindecării celor 10 leproși), 17 ianuarie 2021, zi în care este pomenit și Sfântul Antonie cel Mare, începătorul vieții monahale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat obștea de călugări a Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni, județul Bistrița-Năsăud.
Cu aceast prilej, în sala mare a noului Centru Cultural din cadrul așezământului monahal, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Recunoștință”. Ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre virtutea recunoştinţei, făcând referire la una dintre apoftegmele Sfântului Antonie cel Mare.
Răspunsurile liturgice au fost date de obștea mănăstirii.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rasoforit pe fratele Gavriil, viețuitor al mănăstirii, care a devenit rasoforul Gherasim.
Părintele stareț Paisie Iloaie i-a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și respect, i-a oferit o icoana cu Sfânta Mironosiță, întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.
Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor din zonă și a oficialităților - prefectul Stelian Dolha, vicepreşedintele CJ - Camelia Tabără, deputatul Bogdan Ivan şi primarul Ioan Mureşan - cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Scurt istoric
Inițiativa înființării Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea bistrițeană Nușeni, Protopopiatul Beclean, a aparținut vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu. Acesta a aprobat, în 1991, înființarea unei mănăstirii în ținutul său natal, pe un teren obținut în 1933 de Episcopul Nicolae Ivan.
Biserica de zid a mănăstirii este închinată Sfântului Proroc Ilie și se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe, având renumitul model arhitectural nord-moldovenesc. Construcția acesteia a început în anul 1998, fiind pregătită pentru târnosire.
În anul 2012, cu ocazia prăznuirii hramului, au fost aduse și așezate spre închinare părticele din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, care se păstrează la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.
În prezent, Mănăstirea Nușeni se află în plin șantier, cu caracter de rectitorire, lucrându-se la un nou centru cultural, precum și la anexele ansamblului monahal.
Obștea este formată din 20 de călugări, stareț fiind protosinghelul Paisie Iloaie, care desfăşoară o amplă activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare și acțiuni filantropice.
Citiţi şi:
- Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Nușeni
- Mii de pelerini la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni
- Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul, la hramul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nuşeni
- Duminică, Mitropolitul Andrei va sluji la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Nușeni
- Mitropolitul Andrei, alături de credincioşi, la hramul Mănăstirii Nuşeni
Meniu principal
Ultimele stiri
Dum, 16:23
Incendiu violent la o casă din Caila Dum, 16:07
O şoferiţă din Braniștea a ajuns la spital Dum, 16:04
La mulți ani domnului Dan Claudiu Tămaș, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud! Dum, 11:51
La mulți ani profesorului IOAN OLA, director adjunct al Şcolii Gimnaziale „Grigore Silaşi” Beclean! Dum, 09:52
Prof. Rus Augustin: Nu sunt nostalgic... Cultura
Comentarii
Rus Augustin -
Sâm, 15:11
Oare vom mai avea în istoria națională un asemenea „om al epocei ?”.
Paul -
Sâm, 12:27
Unirea Principatelor Române, din ianuarie 1859 numită impropriu „Mica Unire”, a fost primul pas...
V -
Sâm, 11:16
Putem sărbători oriunde, chiar și pe dealuri.„Asta este țara noastră,/Asta este...” Să mergem...
prof.V -
Sâm, 11:08
Recomandăm dlui. TS adunarea tuturor reportajelor publicate în presă, ca și această tabletă-...
Fam. Cosma -
Vin, 21:44
Fie-i țărâna ușoară! Omagiul nostru uneia dintre profesoarele care ne-a inspirat începuturile...
Aniversări
În ceas aniversar, adresăm cordiale urări de felicitare domnului Dan Claudiu Tămaș, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Cele mai sincere urări de sănătate, bucurii şi împliniri, adresăm în ceas aniversar domnului profesor IOAN OLA, director adjunct al Şcolii Gimnaziale...
Este o zi binecuvântată pentru părintele Cristian Goia, protopop greco-catolic de Beclean, Bistrița și Rodna, care împlinește 50 de ani!
Adaugă comentariu nou