Tulburător concert: Vioara lui Enescu, la Bistrița

Turneul național „Vioara lui George Enescu” a fost cu un tulburător concert la Sinagogă. Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail cântă în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal. Turneul se va încheia în fața publicului bucureștean, la Sala Radio. Recitalul de la Bistriţa a fost, şi de această dată, unul plin de surprize, nelipsind piese de mare popularitate: Suita populară spaniolă a lui de Falla, Cantabile – Paganini, Meditația-Ceaikovski, Moarte a lebedei din Carnavalul animalelor de Saint-Saëns, dar şi Balada lui Ciprian Porumbescu sau Balada lui George Enescu.
A trecut peste un secol de când George Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi. Vioara cunoscută sub numele de „Catedrala” a fost construită în 1731, poartă semnătura unuia dintre cei mai faimoşi lutieri din Italia, Guarneri del Gesu, valorând astăzi două milioane de dolari.
Din anul 2012, același instrument, grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, continuă aceeași nobilă misiune – aceea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5