SERBĂRILE BISTRIŢEI MEDIEVALE, ediţia a VII – a

În umbra Marelui Turn, la Serbările Bistriţei medievale

În umbra Marelui Turn! Acesta ar putea fi laitmotivul ediţiei a VII-a a Serbărilor Bistriţei medievale, care se vor desfăşura în perioada 28.06.- 30.06.2013 în perimetrul Centrului Istoric al Bistriţei.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” şi Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală şi îşi propune să redescopere şi să valorifice istoria medievală a Bistriţei, oraş-cetate reprezentativ pentru perioada medievală a Transilvaniei. „În umbra Marelui Turn” – pentru că la 5 ani de la apocalipticul incendiu care l-a mistuit, Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa arată mai falnic decăt oricând, semn că este peren şi de nezdruncinat! Sau, altfel, semn că este iubit de oameni (bistriţenii şi saşii bistriţeni din străinătate în primul rând) care l-au vrut din nou scară la Cer!
Festivalul medieval va fi inaugurat vineri la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud cu vernisarea unei expoziţii cu rochii de epocă, moment completat de un miniconcert de muzică si animaţie medievală.
În acest an, semnalul de începere a Serbărilor Bistriţei medievale va fi dat din Turn de trompeţii care au deschis fiecare ediţie de până acum din balconul Casei Judelui. Apoi, una dintre cele mai spumoase legende ale saşilor transilvăneni, legată de fălnicia Turnului bistriţean, va fi „povestită” publicului într-un stil inconfundabil de trupa sibiană de teatru „Trimbulinzii”, prezentă pentru prima oară la Bistriţa în cadrul festivalului medieval. Şi, cum ziua de sâmbătă, 29 iunie încheie săptămâna începută cu sărbătoarea Rusaliilor, vom face ceea ce la saşii veacurilor trecute era regulă în săptămâna Rusaliilor, adică vom avea pregătire militară pentru apărarea cetăţii. Bineânţeles, în preajma cetăţii de lemn!
Pe durata Serbărilor Bistriţei medievale 2013, pe Pietonal va fi amenajat Târgul medieval, la care au fost invitaţi meşteri populari şi artizani atent selectaţi de organizatori. Între ordinele de cavaleri şi formaţiile artistice invitate la Serbările Bistriţei medievale 2013 se numără Scutierii de Muhlbach, Eroii veacurilor apuse (Braşov), Străjerii Cetăţii Bistriţa şi Cavalerul Hartmann, respectiv, Ad-Hoc, Wishpering Woods , Patrik O’Mahoney, NOSA şi alţii. “Menestrelii veacului XXI” vor fi în acest an trupa belgrădeană AMARO DEL şi „irlandezii” de Blackbeers, trupă bucureşteană care va fi însoţită de dansatorii de la StaySha, care vor concerta în încheierea zilelor de sâmbătă, respectiv duminică.
Serbările Bistriţei medievale 2013 se vor încheia cu un spectacol de animaţie cu foc, în care trupa Sirius şi Eroii veacurilor apuse vor arde ... o vrăjitoare!

Festivalul Serbările Bistriţei medievale 2013 este organizat cu sprijinul Centrului Judeţean pentru Cultură şi Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, al Asociaţiei saşilor bistriţeni din străinătate şi al Asociaţiei Nosner Land Bistriţa. Sponsori principali: Record şi Leoni.
Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul www.bistritamedievala.ro .

Preşed. Ex. Asociaţia Bistriţa Medievală Florin Săsărman

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5