Un an al boxului bistriţean! În premieră, două sportive convocate la Lotul Olimpic!

Cornel Ciocan

         Palmaresul deosebit obţinut de boxul bistriţean în anul 2018 este unul remarcabil, constând în câştigarea a 26 de medalii, 6 titluri de campioni ai României, 5 de vicecampioni ai României, 5 medalii de argint şi 6 medalii de bronz.

         Aceste excepţionale rezultate au făcut ca Bistriţa să aibă pentru prima dată două sportive componente ale Lotului Olimpic al României, respectiv Dana Borzei, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial din Albena, şi Cristina Cosma, vicecampioană europeană la seniori Under 22.

         Aceste performanţe au fost obţinute în condiţii dificile de pregătire pentru acest sport iubit de bistriţeni. Trebuie menţionat faptul că pregătirea sportivilor se face într-o sală plină de igrasie, cu o intrare „apocaliptică”, adică fără curent electric şi iluminat pe holul de la intrarea sub tribună, unde se pot petrece oricând accidente, iar căldura este la limita suportabilităţii, pentru a nu îngheţa de frig, pentru a se putea efectua pregătirile cu aceşti minunaţi sportivi.

         Este o mare enigmă cum aceşti sportivi, împreună cu cel care conduce boxul bistriţean de peste 36 de ani, au reuşit aceste performanţe, încât nu au primit niciun ban pentru munca şi rezultatele lor din anul 2009, când premierul de atunci a blocat sistemul de premiere a unui sportiv care a muncit un an de zile pentru o medalie care valorează de la 500 la 2000 lei. Este un drept al sportivului şi al antrenorului de a primii premii în bani, mai ales că în box este o muncă imensă pentru a obţine o medalie, sunt lovituri dure, sânge, transpiraţie, slăbire, saună etc, iar la final de an primesc un răspuns crunt – „Nu sunt bani!”, o discriminare crasă pentru munca şi valoarea lor.

         Oare ce le va spune antrenorul emerit Nicolae Zăpârţan la aceşti sportivi?! Cum  va fi motivat să continue acest valoros antrenor, Nicolae Zăpârţan, activitatea la club?

         Ne-a oferit un răspuns clar, precis şi motivant: „Le mulţumesc, în primul rând, sportivilor, care m-au înţeles că, în primul rând contează ceea ce faci, ce rezultate obţii, cum te pregăteşti să obţii de la viaţă ceea ce doreşti, apoi urmează răsplata. Din păcate, mulţi dintre sportivii mei, care au obţinut rezultate şi aveau un viitor remarcabil, au renunţat la acest sport, după o muncă de ani de zile, depusă atît de ei, cât şi de noi, dar pentru că ei au ajuns la concluzia că nu au fost motivaţi, adică răsplătiţi după munca lor, au abandonat lupta.

         Îmi pare rău, sincer rău, pentru fiec are sportiv pierdut. Este o muncă enormă să ajungi cu un sportiv să obţii performanţe ca titlul de campion naţional, în Lotul Naţional, cu participări la Campionatele Europene şi Mondiale, care apoi să renunţe. Este un lucru îngrozitor. Îmi pare rău pentru fiecare sportiv pierdut, indiferent de numărul lunilor sau anilor pe care i-a petrecut în sală, fiind o muncă de uzură, de modelare, de încredere etc, iar când ai ajuns la nivel naţional, european, mondial îl pierzi. Este un lucru foarte greu.

         Din păcate mulţi au renunţat din diverse motive, dar unul este esenţial pentru ei şi pentru mine. Termin cu boxul, am dăruit acestui sport totul şi acum voi vedea ce voi face! Este foarte grue în ziua de azi să faci performanţă... Ce să le spui, ce le poţi oferi sportivilor? Ce le poate oferi CSM Bistriţa? Datorită unui management performant, spuneam, a rezistat această ramură sportivă şi mulţumesc pe această cale directorului Adrian Moldovan şi directorului economic Marius Bachner, care lună de lună le oferă sportivilor medaliaţi cazare, masă şi indemnizaţie. Trebuie apreciate vedetele, adică cei care merită toată administraţia şi iubirea noastră, aceştia au făcut istorie pentru boxul bistriţean în anul 2018", ne-a declarat antrenorul emerit Nicoale Zăpârţan.

         Performanţele obţinute de sportivi în anul 2018, Anul Centenarului Marii Uniri:

Cristina Cosma – vicecampion european seniori, componentă a Lotului Olimpic, CSM Bistriţa – CSA Steaua, loc I la Campionatul Naţional Under 22, loc I la Campionatul Naţional de seniori şi locul I la Cupa României;

Dana Borzei, locul V la Campionatul European seniori, locul I la Campionatul Naţional Under 22, locul I la Campionatul Naţional de seniori, locul I la Cupa României, componentă a Lotului Olimpic; Ionuţ Borgovan, locul II la Campionatul Naţional de seniori, convocat la Lotul Naţional de Seniori;

Eugenia Anghel, campioană naţională, locul I la Cupa României, locul I la Campionatele Naţionale de seniori;

Nicoleta Hrişcă, locul I la Campionatele Naţionale; Ana Maria Turc, locul II la Campionatele Naţionale de seniori, locul I la Cupa României;

Dora Mustăţea, locul II la Cupa României;

Alina Lugigan, locul I la Cupa României;

Sebastiana Stănciugă, locul II la Campionatele Naţionale, locul II la Cupa României;

Elena Ionescu, locul II la Cupa României; 

Elena Cănuci, locul II la Cupa României; Iulia Moldovan, locul II la Campionatele Naţionale;

Filip Rafailă, locul I la Campionatele Naţionale, locul I la Cupa României, component al Lotului Naţional de Cadeţi;

Dumitru Bogdan, locul II la Campionatele Naţionale şi locul I la Cupa României;

Fabriţio Gândac, locul II la Campionatul Naţional.

         "Mulţumesc celor care m-au sprijinit şi au făcut ca aceste performanţe să intre în istoria boxului românesc şi bistriţean, respectiv directorului Adrian Moldovan, directorului economic Marius Bachner, oamenilor minunaţi care fac ca acest club să deţină valori, să funcţioneze la parametrii deosebiţi, masa, cazarea şi pregătirea sălii de antrenament.

         Mulţumesc, de asemenea, celor care au fost alături de mine şi la bine, şi la greu, colaboratorilor mei fără de care nu obţineam asemenea reuşite, şi anume Ioan Marcu Dragomir, colaboratorul meu cel mai bun din Craiova, omul care a înţeles că o colaborare cu Bistriţa este benefică ambelor cluburi,  lui Alexandru Burz, fostul meu sportiv, care este mereu alături de mine, şi lui Stelică Lăcătuş, din Năsăud, care descoperă tinere talente.

         Mulţumesc şi le doresc un an plin de împliniri, sănătate, bucurii, realizări şi viaţă lungă alături de tradiţionalul „La mulţi ani, 2019!” tuturor iubitorilor boxului bistriţean!”, a transmis Nicolae Zăpârţan.

         Un palmares deosebit şi sperăm că forurile diriguitoare vor acţiona pentru a merge spre făgaşul normal cu această ramură sportivă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5