Unic! Monumentul Ţăranului Român sfinţit la Zoreni de mitropolitul Andrei

În data de 21 mai 2016, în localitatea Zoreni, comuna Sînmihaiu de Cîmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud eroii din localitate căzuţi la datorie au fost comemoraţi.
Cu acest prilej s-a desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă, fiind dezvelit Monumentul Ţăranului Român şi plăcile comemorative cu numele eroilor satului căzuţi în cele două războaie mondiale, monumentul fiind opera sculptorului Alexandru Gavrilas.
La activitate a participat prefectul judeţului Bistriţa – Năsăud, domnul Ovidiu Victor Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud, domnul Alexandru Pugna, Inalt Preasfintitul Parinte Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN”, colonel Iulian Berdilă, primarul comunei Sînmihaiu de Cîmpie, domnul Ioan Mate, istorici, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, alături de invitaţi şi cetăţeni din localitate.
Activitatea a debutat cu acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, dezvelirea monumentului cu plăcile comemorative şi oficierea serviciului religios de către IPS Andrei Andreicut impreuna cu un sobor de preoţi. In incheierea serviciului religios, Inalt Preasfintitul Parinte a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura.
Au fost rostite alocuţiuni de catre domnul Simion Adam, profesor de istorie, domnul profesor doctor Valeriu Marica, primarul comunei Sînmihaiu de Cîmpie, domnul Ioan Mate, domnul Alexandru Pugna si domnul Ovidiu Victor Frent, alocutiuni in care s-au reiterat greutatile prin care a trecut taranul roman de-a lungul timpurilor, dar in acelasi timp s-a amintit si de curatenia spirituala si morala si de simplitatea omului din satul romanesc.
Au fost momente emotionante, s-a depus o coroană de flori din partea autorităţilor publice locale, judeţene şi a garnizoanei Bistriţa, iar la final garda de onoare formată din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN” a defilat în ritmurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa.
Ulterior, cei prezenţi la activitate au asistat la lansarea cărţii “Cartea Zoreniului”şi la un spectacol artistic oferit de primăria comunei Sînmihaiu de Cîmpie.

OFIŢER CU INFORMAREA ŞI RELAŢIILE PUBLICE LA U.M. 01331 BISTRIŢA
Locotenent - colonel

Florin APĂFĂIAN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5