Uranianul Ion Brătan, la „Carnavalul fiarelor” de la Galeriile „Arcade 24” Bistriţa

          Galeriile UAP „Arcade 24” Bistriţa găzduiesc, în perioada aceasta, expoziţia de grafică a artistului plastic Ion Brătan din Beclean, sub genericul „Carnavalul fiarelor”. Curatorul expoziţiei este criticul de artă Oliv Mircea. Ion Brătan are 67 de ani, a urmat Liceul de Arte Vizuale „Romulus  Ladea” din Cluj-Napoca, după care a studiat grafica la Universitatea de profil din aceeaşi localitate. În 2017, a participat la expoziţia colectivă ocazionată de aniversarea a 40 de ani de la absolvirea Academiei de Arte din Cluj. Şi-a mai prezentat lucrările plastice la manifestările desfăşurate în 1988, la Beclean şi Bistriţa, şi s-a remarcat prin obţinerea premiului I pentru patru lucrări de grafică. A fost zeci de ani profesor de desen la Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” din Beclean, până în 2016. Lucrările sale din actuala expoziţie au o vădită tentă moralizatoare, parcă ieşite dintr-un bestiariu de ev mediu, tentă specifică artiştilor din spaţiul transilvan. Au şi o tentă caricaturală, umoristică - prostia, îngâmfarea, falsitatea, nesinceritatea, lipsa de bun simţ.

          Titlurile lucrărilor sale de grafică sunt semnificative: Băiatul cu cercul, Nostalgii, Fereastra, Zbor frânt, Pasiunea nu are vârstă, Iubirile mele, Ceasul bate ora, Poartă spre timp, Parabolă, Memoria pietrei, Telejurnal, Păpuşarul, Maşina de tocat, Buzunarele, Cizmarul, Colecţionarul, Strigătul, Simfonie în galben, Bârfa, Pe picior mare, Trenul vieţii, Copacul vieţii, Ai carte, ai patre etc.

          Un iad pământean, o stranietate izbucneşte cu zgomot de vulcan aprins, activ, din lucrările grafice ale saturnianului Ion Brătean coborând parcă din pânzele lui J. Bosch ori din tablourile lirice din „Paradisul” şi mai ales „Purgatoriul” şi „Infernul” Divinei Comedii a marelui scriitor Dante Alighieri!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5