Duet – pictură şi grafică – Tibor Fazakas şi Radu Roşian, la Galeriile Arcade 24

Un sensibil şi valoros eveniment expoziţional plastic a avut loc la Galeriile „Arcade 24” a UAP Bistriţa-Năsăud, marţi, 24 octombrie. Evenimentul plastic, artistic, a fost sprijinit de Primăria şi Consiliul Local al municipiului Bistriţa, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean penru Cultură al judeţului B-N şi Centrul Cultural Municipal „G. Coşbuc” Bistriţa.
Expoziţia de pictură şi grafică a celor doi artişti plastici din Hunedoara este deschisă şi poate fi vizitată în perioada 24 octombrie – 7 noiembrie.
Curatorul expoziţiei este criticul de artă Oliv Mircea.
Pe simezele Galeriei „Arcade 24” expun lucrări de pictură şi grafică doi artişti plastici importanţi ai ţării. Prezent la vernisaj a fost doar artistul plastic Tibor Fazakas. Dar să îi prezentăm pe cei doi valoroşi epxozanţi.
Graficianul şi pictorul Tibor Fazakas este membru şi preşedinte UAP, Filiala Hunedoara, din 1981.
Născut la data de 17 aprilie 1946, într-o localitate de lângă Braşov, este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice Cluj-Napoca (1968) şi al Institutului „N. Grigorescu” Bucureşti (1982), membru al Breslei Barabas Miklos Cluj-Napoca (1997) şi Cetăţean de Onoare al municipiului Hunedoara. Ca şi activitate artistică are 51 de expoziţii personale, acesta de la Bistriţa fiind a 52-a, 43 de expoziţii republicane, 115 expoziţii de grup şi peste hotare, 40 de tabere de creaţie în ţară şi în Ungaria. În 2003, obţine Marele Premiu la Expoziţia „Csoma” Covasna, 2006, nominalizare pentru Premiul UAPR – Grafică, cărţi, ilustrate, personalităţi de seamă ale ştiinţei - români, maghiari, Album 2008, 45 de lucrări donate Bisericii Evanghelice Luterane din Satu Nou, Braşov – 2016, 40 de lucrări donate Bisericii Reformate din Hunedoara, două desene cu Turnul Dogarilor şi Cetate Bistriţei, un desen din Reghin, lucrări în colecţii din ţară şi străinătate.
Tibor Fazakas reprezintă lucrări de grafică şi pictură în alb-negru, pe linia constructivismului european, îmbinând elemente de fizică cuantică, de geometrii neconvenţionale, o artă inovatoare, apropiindu-se de arta computerelor, o posibilă grafică geometrică a viitorului, în care esteticul apare din ineditul şi frumuseţea nouă a noilor teorii fizice-astronomice asupra universului. Se pot distinge în lucrările sale, inspirat numite „Armonie”, „Transcendent”, „Geneză”, universuri multidimensionale, teoria membranei, a supercorzilor, a branelor, găuri de vierme, găuri negre, interdimensiuni, universuri paralele, conul universal al luminii etc. E o cercetare plastică onorabilă şi demnă, cu ochiul măsurii, al liniei şi punctului, a pătratului, a spiralei, existentă în galaxii şi în ADN-ul uman şa.m.d.
Lucrările plastice ale lui Tibor Fazakas sunt teme filozofice, teme plastice, de meditaţie, de profundă spiritualitate. O posibilă formulă plastică a viitorului.
Alături, lucrările metafizice, variaţiuni la tema „Flautului fermecat”, într-o cheie plastică de expresionism baroc ale pictorului şi graficianului Radu Roşian, născut la 24 noiembrie 1958, licenţiat al Facultăţii de Artă din Timişoara, restaurator la Castelul Corvinilor din Hunedoara, având ca şi activitate artistică: 27 expoziţii personale, 128 expoziţii de grup, peste 100 de cărţi ilustrate, peste 200 de coperţi de carte, custode, curator la Galeria de Artă Hunedoara, organizator a Pinacotecii de Artă a municipiului Hunedoara, afişe şi scenografie pentru spectacole de teatru, lucrări de artă în muzee din ţară şi străinătate.
Un „Duet” plastic hunedorean reducatbil şi valoros la Galeriile „Arcade 24” din Bistriţa. Un „Duet” plastice ce privindu-l te îmbogăţeşte cu conexiuni cosmice!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5