Comunicat de presă

USR Bistrița lansează Petiția „SIGURANȚA bistrițenilor PRIORITATEA tuturor!”


Ținând cont de cazurile de agresiune, recent înregistrate în municipiul Bistrița, a căror victime au fost mai mulți bistrițeni printre care un bătrân și doi tineri nevinovați, care au fost agresați cu brutalitate în spațiul public, atragem atenția tuturor autorităților locale asupra faptului că trebuie să ne setăm ca prioritate zero tratarea problemei siguranței urbane și prevenirea violenței interpersonale și a criminalității din Municipiul Bistrița.
Este mai mult decât evident faptul că pentru mulți dintre decidenții locali și județeni problema siguranței nu este foarte sus pe agenda lor, ținând cont în special de puținele reacții și tăcerea conducătorilor de instituții publice, responsabile într-o mai mică sau mai mare măsură pentru siguranța cetățenilor.
Facem un apel pentru conștientizarea faptului că prevenția criminalității nu este doar în responsabilitatea legiuitorilor și al organelor abilitate de aplicare a legii, ci este și a aleșilor locali, ai administrației publice locale, al poliției locale, al societății civile, dar și al comunității urbane. Este nevoie ca toți să conlucrăm la proiectarea, dezvoltarea și amenajarea spațiului public în așa fel încât  oportunitatea pentru infracțiuni și delincvențe să fie limitată cât mai devreme.
Astfel, vă solicităm să luați următoarele măsuri:
1. Îmbunătățirea de urgență a iluminatului public în special în zonele parcurilor și a spațiilor de joacă pentru copii. Sporirea vizibilității.
2. Intensificarea activității de patrulare a poliției cu legitimare și control preventiv în special pe timp de noapte și în special pentru zonele parcurilor și a spațiilor de recreere și de joacă pentru copii.
3. Îmbunătățirea sistemului de intervenție și reducerea timpului de răspuns la sesizările făcute de bistrițeni către Poliția Locală.
4. Îmbunătățirea sistemelor de supraveghere video din tot orașul dar în special pentru zonele parcurilor și a spațiilor de recreere și de joacă pentru copii și a intersecțiilor mari.
5. Sporirea implicării și a controalelor prin Direcția de Asistență Socială și Poliția Locală, pentru rezolvarea problemelor sociale în zonele de risc din cartierele de blocuri sociale din Bistrița și Viișoara, care sunt principalele surse de cetățeni care ajung să comită contravenții și infracțiuni.
6. Prevenirea și combaterea cu adevărat a fenomenului cerșetoriei și desfășurarea de anchete sociale în cazul fiecărui cerșetor identificat.
7. Inițierea de campanii informare și conștientizare în școli cu privire la pericole și la măsurile de autoprotecție.

8. Sporirea prezenței patrulelor comune formate din polițiști ai Inspectoratului Județean de Poliție și Poliției Locale în zona cluburilor de noapte în special pe perioada sfârșitul de săptămână.
9. Elaborarea de acte normative de interes local care să stabilească măsuri clare și de impact pentru sancționarea abaterilor de la respectarea liniștii publice.
10. Elaborarea unei strategii de prevenire a criminalității la nivelul Municipiului Bistrița, la care să participe toate instituțiile responsabile dar și cetățenii municipiului Bistrița.
Haideți să le atragem atenția autorităților și să le setăm Siguranța Bistrițenilor ca prioritate zero pe agenda lor.
Semnează și tu petiția!
Accesând următorul link: https://petition.qomon.org/siguranta-bistritenilor-prioritatea-tuturor-0/

Biroul Local USR Bistriţa

Comentarii

12/05/23 11:14
Iuliu

Motto:
„Alte măşti, aceeaşi piesă,
Alte guri, aceeaşi gamă,
Amăgit atât de-adese
Nu spera şi nu ai teamă.”
(Mihai Eminescu- Glossă)
S-a schimbat administratia orasului Bistrita , dar nimic nu s-a schimbat privind siguranta in scoli. In anul 2016, pe vremea administratiei Ovidiu Cretu un agent de poliție a fost lovit în curtea Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” de către un bărbat din Bistrița care făcea scandal în curtea Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” și care spărsese geamul unui buldoexcavator.
(https://stirileprotv.ro/stiri/ardeal/un-politist-din-bistrita-a-fost-bat...)
Inainte de acest incident, Asociatia Bistrita Civica anuntase un Proiect cetățenesc pentru CL Bistrița: ”Siguranța în școli, responsabilitatea Primăriei”, la care primarul Cretu a reactionat cu aroganta si suficienta. Iata ce a spus primarul Cretu pe un post local TV: „Ni se cere să păzim școlile pentru ca în sălile de clasă sau în curtea școlii lucrurile să se petreacă normal. (…) Școala nu este o pușcărie, elevii nu sunt infractori. Că unii au mai multă energie și ar trebui probabil să facă mai mult sport este adevărat, probabil că apar și probleme între ei, dar să nu dramatizăm, să nu schimbăm lucrurile. (…) Cred că școlile bistrițene sunt școli foarte bune, cred că paznicii înarmați cu bastoane nu își au locul acolo. Am scos sârma ghimpată de peste tot unde am văzut-o în oraș. Trebuie să avem camere de luat vederi, eu cred că ar trebui să mergem pe varianta europeană, nu pe varianta din Bangladesh”.
Acum, după incidentul ce s-a întâmplat în week-end-ul trecut cu studentul și elevul agresați, ”răspunsul instituțional al autorităților trebuie să vină cât se poate de ferm”, spune primarul Ioan Turc, potrivit căruia Primăria Bistrița va împânzi orașul cu camere de supraveghere, Nimic despre mobilizarea politiei locale in locurile vulnerabile din oras, desi aceasta se afla in subordinea primariei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5