USR a solicitat Președintelui României să nu promulge legea prin care se aduce atingere dreptului elevilor la educație

Stimate domnule Președinte,

Parlamentarii Uniunii Salvați România au considerat mereu că sistemul de învățământ are ca unic scop formarea tinerelor generații prin raportare la valorile și principiile care ar trebui să caracterizeze o societate democratică. Proiecția cetățeanului autonom și responsabil de mâine va exista în măsura în care vom acționa astăzi în vederea asigurării accesului neîngrădit la o educație de calitate al fiecărui copil. În acest sens, activitatea parlamentară a USR s-a orientat în sensul satisfacerii nevoilor sistemul de învățământ, prin măsuri legislative coerente care să vină în sprijinul garantării accesului neîngrădit la educație al tuturor elevilor.

Din acest motiv, încă din anul 2017 am întreprins demersuri pentru introducerea Educației pentru sănătate în curriculumul național. Cifrele și datele statistice cu privire la sănătatea publică din România sunt alarmante, cu atât mai mult cu cât vorbim despre o rată a morbidității în creștere în segmentul populației școlare; România se confruntă astăzi cu cele mai ridicate rate de morbiditate și mortalitate cauzate de lipsa unui comportament alimentar optim. Principalele cauze sunt reprezentate de consumul excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi care duc la apariția bolilor ischemice, a diabetului, a cancerului, a TBC-ului, etc. Mai mult, 10,6% dintre tinerele cu vârsta sub 20 de ani au sarcini nedorite iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârstă cuprinsă între 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide dintre care 7.547 au ales să întrerupă sarcina, România ocupând primul loc în Europa în această privință. Totodată, să nu uităm că 80% dintre victimele agresiunilor sexuale și 45% din victimele violurilor sunt fete minore, iar majoritatea covârșitoare a agresorilor sau violatorilor sunt membri ai familiei; România rămâne sursă principală în Uniunea Europeană pentru traficul de persoane în scopul exploatării sexuale și ocupă locul I în Europa la cancerul de col uterin.

Toate aceste cifre alarmante ne evidențiază cât de necesară ar trebui să fie Educația pentru sănătate, ca mijloc de informare corectă a populație, dar și de deprindere a unor atitudini și comportamente oportune în ceea ce privește desfășurarea raporturilor sociale din familie, școală și societate. În acest context, România și-a asumat o serie de angajamente publice în ceea ce privește introducerea elementelor de Educației pentru sănătate în școli, încă din anul 2004. Din păcate, rigiditatea planurilor-cadru și lipsa transdisciplinarității obiectelor de studiu au determinat ca Educația pentru sănătate să devină un obiect de studiu opțional, care a fost integrat în curriculumul la decizia școlii și a cărui programă a fost elaborată și aprobată prin Ordinul Ministrului Educației nr.4496 / 11.08.2004. Însă, calificarea disciplinei Educație pentru sănătate ca fiind un opțional a nu a avut un impact real în ceea ce privește accesul tuturor elevilor la informații cu privire la normele de igienă, însușirea unor comportamente alimentare sănătoase, înțelegerea necesității prevenției și responsabilității în ceea ce privește viața sexuală etc.

Necesitatea stringentă a Educației pentru sănătate în școli a fost subliniată în nenumărate rânduri atât de reprezentanții elevilor, dar și ai părinților, iar implementarea acestei discipline a reprezentat și unul dintre obiectivele cheie ale Strategiei Naționale de Sănătate 2014 – 2020 elaborate și asumate de Ministerul Sănătății. Totodată, acest deziderat a fost surprins și în Planul Multianual Integrat de Promovare a Sănătății și a Educației pentru Sănătate elaborat de Administrația Prezidențială, UNICEF România, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății care își propunea să traseze axele directoare pentru implementarea acestei discipline în intervalul 2017 – 2018. Nici Ministerul Educației și Cercetării nu și-a asumat un astfel de demers, fapt care ne-a determinat să adoptăm o legislație care să atribuie Ministerului Educației și autorităților publice centrale și locale de specialitate să acționeze în sensul promovării Educației pentru sănătate în toate școlile din România.

În acest sens, deputatul USR Cristina Iurișniți a inițiat în 2019 o modificare legislativă la legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului – republicată, prin care a propus ca organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății și al educației să fie obligate să adopte toate măsurile necesare pentru derularea sistematică, cel puțin o dată pe semestru, în unitățile școlare, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Prezenta modificare legislativă a fost votată de toate partidele politice, iar această inițiativă legislativă a devenit Legea 45/2020, odată cu promulgarea acesteia în data de 03.04.2020. Din păcate, manipularea inițiată de o serie de parlamentari și de trusturi media au denaturat în mod injust rațiunea care a stat la baza prezentei legi. Astfel, în data de 03.06.2020, printr-un amendament susținut de o serie de parlamentari, a fost limitat accesul elevilor la programele și activitățile de Educație pentru sănătate și educație sexuală, desfășurate de autoritățile publice centrale și locale de specialitate. În acest context, considerăm că s-a adus atingere dreptului constituțional la învățătură al elevilor prin faptul că o mare parte dintre aceștia nu vor mai putea beneficia de informări corecte și avizate din partea autorităților și instituțiilor publice cu privire la Educația pentru sănătate. Este esențială informarea corectă și completă a părinților, însă ar fi excesiv ca de acordul părintelui să depindă accesul la educație al copilului. Suntem conștienți de faptul că multe din actualele mentalități din învățământ se vor schimba doar odată cu trecerea timpului și cu readucerea în discuție a valorilor și principiilor care ar trebui să fundamenteze sistemul public de învățământ, dar mai ales raporturile sociale, însă până atunci, aceste excese de conservatorism nu pot îngrădi dreptul copiilor la informații corecte din punct de vedere științific, avizate de Ministerul Educației și Cercetării și prezentate într-o manieră pedagogică oportună vârstei și nivelului de studiu al fiecărui elev.

În acest sens, domnule Președinte, vă solicităm respectuos ca în temeiul prerogativelor constituționale pe care le dețineți, să nu promulgați actuala propunere de lege care a Parlamentul României Camera Deputaţilor fost votată de Parlament în data de 03.06.2020 prin care se aduce atingere dreptului elevilor la educație și să apelați la unul dintre remediile juridice pe care textul constituțional le permite în vederea evaluării constituționalității și temeiniciei prezentei modificări legislative. Considerăm că o reexaminare a legii este esențială.

Cu deferență,

Grupul parlamentar Uniunea Salvați România

Comentarii

06/06/20 11:31
cititor

PAI SA MA IERTE DUMNEZEU ... dar efectiv io n-am inteles nimic, ori sunt io mai prostalau ... !
Pai, in " motivatia " facuta ati descris foarte bine faptul ca foarte multe fetele tinere de sub varsta majoratului , au ramas insarcinate din varii motive, cele mai multe din lipsa de educatie corespunzatoare si de lipsa de supraveghere corespunzatoare din partea parintilor si a scolii , fara sa aducem in discutie violurile comise asupra minorelor si n-am inteles cum ADICA SA NU PROMULGE DOMNUL PRESEDINTE LEGEA ?
PAI , S-A PROPUS ca prin lege , SA SE FACA EDUCATIE SEXUALA ( SANITARA, SAU CUM VRETI SA-I ZICETI ) DAR SA SE FACA OBLIGATORIU IN SCOLI, CA DISCIPLINA DE SINE STATATOARE , PRIN CADRE MEDICALE CALIFICATE ... si acuma vreti sa nu se mai faca ? Ma ori sunt io tampit, ori n-am inteles bine ...
Degeaba va veti consulta voi cu bisericile si diferite culte, ca popii si pastorii de la biserici VOR CA FEMEILE IN GENERAL, EGAL CA-S FETE TINERE, MINORE ORTI MAJORE... SA FACA PLOZI CU GRAMADA , ca doar unul dintre sursele de venit al popilor este si ceea ce provine din taxele pe botezuri, maritis si alte asemenea ... Cu cat mai multi plozi, cu atat mai bine ptr ei si pentru " ideile lor tam.pite " ! Astia nu se gandesc la viata copilelor "prostite " , nu se gandesc la viatza femeii in general si toti vad femeia ca un fel de " vaca de prasila la grajdurile unui CAP " sa ma scuzati de limbajul neadecvat, dar asta vad ei in viatza si sanatatea unei femei !
Ei nu inteleg faptul ca Dumnezeu a spus crestinilor ( si nu numai lor ) " sa se inmulteasca " ... in sensul sa nu dispara viatza de pe Pamant... ci au inteles ca trebuie sa faca acest lucru ca " iepurii, ca soarecii si sobolanii , ca puricii si paduchii ... sau cainii telelei si haihui " .
Este o mare diferentza intre ceea ce inteleg bisericile si ideile religioase si ceea ce intelege si doreste o societate educata , responsabila si cu minte, trup si creier sanatos !
ASADAR, DACA VRETI CEVA, NU BISERICILE , POPII ORI PASTORII ACESTORA SA-I INTREBATI , IN NICI UN CAZ , pentru ca ei , cu mintea lor na.roada , vad femeia doar ca pe o " fabrica ... de facut plozi " egal la ce varsta !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5