Victimele Holocaustului, deportate la Auschwitz, omagiate la Bistriţa

sursa: http://www.inshr-ew.ro/

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu Ministerul Transporturilor aduce un omagiu victimelor Holocaustului, din Transilvania de Nord, deportate la Auschwitz.

În mai 2014 se împlinesc 70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania de Nord în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

În memoria celor 132.000 de victime ale Holocaustului, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în colaborare cu Ministerul Transporturilor, desfășoară pe parcursul acestei luni o suită de evenimente constând în dezvelirea a 11 plăci comemorative. Acestea din urmă au fost amplasate în gările unde s-au format garniturile de tren care au transportat evreii spre lagărul de exterminare. Gările sunt: Baia Mare, Tîrgu Mureș, Reghin, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Dej, Cluj-Napoca, Satu Mare, Șimleu Silvaniei, Oradea, Bistrița.

Deportările au avut loc în Transilvania de Nord în mai 1944, anexată la acea vreme de Ungaria horthystă și ocupată de Germania nazistă. Din cei 132.000 de evrei deportați, aproape toți au fost exterminați.

Evenimentele pentru dezvelirea plăcilor comemorative s-au desfășurat și se vor derula în continuare după următorul program:

Duminică, 11 mai 2014- gara din Baia Mare;
Luni, 12 Mai 2014- gările din Tîrgu Mureș și Reghin;
Duminică, 18 mai 2014 - gările din Sighetu Marmației și Vișeu de Sus;
Luni, 26 mai 2014 - gara din Dej;
Marți, 27 mai 2014 - gara din Cluj-Napoca;
Miercuri, 28 mai 2014 - gara din Satu Mare;
Joi, 29 mai 2014 - gara din Șimleu Silvaniei;
Vineri, 30 mai 2014 - gara din Oradea;
Marți, 3 iunie 2014 - gara din Bistrița.

Proiectul de comemorare a victimelor Holocaustului, deportate din Transilvania de Nord în luna mai 1944, este organizat de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Ministerul Transporturilor și beneficiază de susținerea ministrului Dan Șova.

Comentarii

16/05/14 09:10
Vizitator

Cunoasterea istoriei comunităţii evreieşti de pe teritoriul românesc, este mai mult decat o necesitate avand in vedere ca evreii au făcut parte din naţiunea română mai bine de trei secole. Ignoranta poate naste monstri. Mai sunt oameni care poartă şi azi, chiar şi după 70 de ani de la tragedia Holocaustului, sâmburele antisemitismului. Din pacate se intampla si in cazul unor indivizi cu pretentii intelectuale, asa cum s-a intamplat cu Dan Sova care pe 5 martie 2012, a declarat pe un post de televiziune urmatoarele ineptii cu tenta antisemita: "pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu", ceea ce a determinat reactii de consternare in multe cancelarii din intreaga lume. In legatura cu deportarea evreilor din Bistrita, in iunie 1944, acestia au fost Evreii din Bistriţa au fost duşi iniţial inca de la inceputul lunii mai într-un lagăr situat pe Dealul Targului la 4 km de Bistriţa, pe teritoriul actualei Staţiuni de Cercetare şi Producţie Pomicolă. Din cauza condiţiilor grele 300 de evrei au murit înainte de a fi deportaţi şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului, într-o groapă comună. Dintre cei peste 6000 de evrei care au fost transportaţi in doua transe cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă. Iata de ce ar fi bine ca si la Bistrita unde a existat o importanta comunitate evreiasca sa fie deschis un mic muzeu poate chiar sub forma unei expozitii la Sinagoga , care sa aduca marturii legate de deportarea evreilor din Bistrita.

16/05/14 10:15

Acelaşi lucru trebuie făcut şi în ceea ce priveşte "holocaustul comunist" şi în judeţul nostru. Fiţi convinşi că este ce arăta şi învăţa.
Cine are minte să ia aminte!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5