Bistriţa a comemorat victimele Holocaustului. Să ne amintim, pentru ca umanitatea să nu-şi piardă umanitatea

Ziua naţională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată în fiecare an în ziua de 9 noiembrie, reprezintă încă un prilej de aducere aminte a unui capitol întunecat al istoriei, care a adus suferinţă pentru milioane de oameni din întreaga lume, dar şi din ţara noastră.

În acest an, victimele Holocaustului au fost omagiate, la Bistriţa, printr-un eveniment special, cu o zi înainte, la Monumentul Deportaților din fața Sinagogii din Bistrița. Prefectul Stelian Dolha, vicepreşedintele Consiliului Judeţean  - Ciprian Kecskes-Simionca, primarul municipiului Bistriţa – Ioan Turc,  managerul Centrului Judeţean pentru Cultură –  Alexandru Pugna, managerul Palatului Culturii Bistriţa – dr. Gavril Ţărmure, dr. Marius Pop, dar şi alţi bistriţeni s-au alăturat Comitetului de conducere al Comunităţii Evreilor din Bistriţa, preşedinte Iosif Valter, secretar Natalia Ţigăuan.

„Holocaustul reprezintă un capitol întunecat al istoriei, care a produs suferință și durere multor oameni și care, din păcate, nu a ocolit nici județul nostru. În iunie 1944, peste 6.000 de evrei din Bistrița-Năsăud au fost luaţi din casele lor pentru a fi deportaţi în Germania. Mame cu copii mici, vârstnici, bolnavi, toți au cunoscut suferința. Mulți dintre ei au murit în condiții inimaginabile. Avem datoria morală să le păstrăm amintirea în inimile noastre. În același timp, doresc să îmi exprim compasiunea față de cei care au supraviețuit sau au pierdut pe cineva drag. Ziua de 9 octombrie este una în care trebuie să condamnăm categoric antisemitismul, în toate formele sale”, a transmis prefectul Stelian Dolha.

„Ororile din anul 1944, când mii de bistrițeni au fost exterminați la Auschwitz-Birkenau, sunt mereu vii în mentalul colectiv, iar curajul unor oameni care au contribuit la creșterea urbei noastre și apoi au devenit victime tragice ale unei orânduiri totalitare nu trebuie vreodată uitat.

Cunoașterea istoriei ne ajută să fim mai înțelepți și să nu retrăim drame absurde ale umanității pe care spiritul paneuropean al prezentului le-ar cataloga drept imposibile”, a spus primarul Ioan Turc.

         Însemnătatea acestei zile a fost subliniată de Iosif Valter, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa.

Ziua Holocaustului este marcată, în România, în fiecare an, la data de 9 octombrie și a fost instituită prin Hotărâre de Guvern in 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și din alte localități din vecinătate, către Transnistria. Cuvintul holocaust vine  limba din greacă ὁλόκαυστον (holókauston): holos, „complet” și kaustos, „ars”; iar în ebraică:Shoah  השואה. Acesta este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În perioada 1941 – 1945, 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, au fost deportaţi în lagărele de  exterminare.

Să ne amintim! Este îndemnul unei rugăciuni evreieşti, pentru ca tragedia Holocaustului să nu se mai repete niciodată şi umanitatea să nu uite ce înseamnă umanitate.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5