Vopsea lavabila de interior: combinatii de culori care nu dau gres

Atunci cand vine vorba de vopsea lavabila de interior, cei mai multi oameni aleg o singura nuanta pentru pereti, pentru a fi siguri ca nu dau gres. Pentru a iesi din monotonie si a obtine o estetica autentica, exista cateva reguli pentru armonizarea mai multor culori sau nuante de culori, care pot fi puse in aplicare cu usurinta.

Vopsea lavabila de interior: reguli generale pentru armonie cromatica

 

Atunci cand arunci privirea pe paletele de culori de vopsea lavabila de interior, s-ar putea sa te simti... coplesit. Poate iti plac 2, 3 sau mai multe, dar intr-un final alegi o singura nuanta.

Alegerea culorii sau culorilor pentru peretii interior este importanta. Si pentru ca ar fi bine sa iesim din eternul si plictisitorul alb pe care multi dintre noi il aleg fara sa clipeasca, exista cateva reguli generale in ceea ce priveste combinarea culorilor:

1. Regula 60-30-10

Designerii recomanda sa alegem o culoare predominanta pentru 60% din incapere, o culoare descendenta pentru 30% din incapere si una de accent pentru restul de 10%. De asemenea, aceste 3 culori ar trebui folosite in toata locuinta, de preferat in nuante diferite.

2. Tine cont de iluminare

Lumina, fie naturala, fie de la instalatiile de iluminat, poate influenta decisiv aspectul nuantelor de culori pe care le alegi pentru peretii interiori. Asadar, nu alege o culoare stridenta pentru un perete aflat in proximitatea unei ferestre. De asemenea, o incapere indreptata spre nord este mai putin expusa la lumina razelor de soare, motiv pentru care o paleta de culori calde s-ar potrivi cel mai bine.

3. Alege culorile in functie de incapere

Incaperile din orice locuinta pot fi impartite in doua categorii: spatii active si pasive. Bucatariile, de exemplu, se incadreaza in prima categorie, pe cand dormitorul in cea de-a doua. Este recomandat sa alegi nuantele de culori in functie de acest aspect. Culorile calde  -portocaliu, rosu- inspira energie si se potrivesc spatiilor active. Culorile reci –albastru, verde- au un efect calmant si se potrivesc cel mai bine in dormitoare sau bai.  

Vopsea lavabila de interior: combinatii de culori care nu dau gres

Iata cateva exemple de combinatii reusite de culori din care te poti inspira:

1. Negru si galben

Negru si galben sunt doua culori care folosite in proportiile potrivite confera un aspect deosebit de elegant oricarei incaperi. Si pentru ca este foarte important sa alegi o vopsea lavabila de calitate, cu rezistenta la patare si intemperii, poti incerca savana cu teflon care poate fi utilizata atat la interior, cat si la exterior.

2. Doua nuante de rosu

Daca vrei ceva intr-adevar indraznet, incearca o combinatie intre doua nuante de rosu, iar pentru un plus de eleganta si rafinament alege un finisaj cum este Stucco Veneziano- un tip de finisaj decorativ care amineste de stucaturile din vechile palate din venet

ia.

3. Portocaliu si albastru

O alta combinatie cromatica reusita poti obtine prin utilizarea unei nuante de albastru alaturi de portocaliu.

4. Verde si maro

Nuantele de verde si maro se potrivesc de minune. In definitiv, vorbim despre o combinatie inspirata din natura. Este indicat sa alegi o nuanta de verde pal pentru pereti, alaturi de o nuanta de maro deschis. Iar daca mobilierul din incapere este deja de culoarea lemnului, atunci nu-ti mai ramane decat sa pictezi peretii.