Vrednic este ! Preotul Florin Dorin Plosca, întâmpinat, cu drag, la Budești. Părintele a primit cheia parohiei şi i-au fost încredinţate sufletele credincioşilor

Momente importante în existența comunităților sătești sunt plecarea și venirea unui preot. Asemenea momente s-au petrecut în Parohia Ortodoxă din satul Budești, de unde preotul paroh Șumandea Teodor Claudiu a plecat într-o parohie din Turda, iar postul vacant a fost ocupat prin concurs de un absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca - Florin Dorin Plosca. După ce acesta a fost hirotonit preot de Î.P. Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Hramul Mănăstirii Cormaia din 29 august 2020, în 20 sept 2020, a fost instalat ca preot în Parohia Ortodoxă din satul Budești de către pr. Doru Zimveliu,Protopopul din Beclean.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de 8 preoți, printre care pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană și Arhimandritul Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii din Florești. Învățăturile „Evangheliei după Marcu”, după ce au fost citite, au fost explicare pe înțelesul credincioșilor de către Arhimandritul Visarion Pașca prin comparație cu două drumuri pe care credincioșii le pot parcurge, unul mai bun, mai ușor de străbătut în decursul vieții și care sfârșindu-se nu ne asigură mântuirea sufletului, și altul mai greu, cu multe obstacole, dar care ne duce în final la salvarea sufletului. Creștinii pot să-și aleagă singuri calea pe care să o urmeze în decursul vieții, călăuza cea mai bună fiind Sfânta Cruce, cu ajutorul căreia creștinii se pot „lepăda de sine”, îl pot urma pe Domnul, își pot salva sufletul.
În desfășurarea Sfintei Liturghii se simțea că dinspre altar se răspândea printre creștinii prezenți o stare de bine, provenită probabil din harul cu care erau învredniciți preoții prezenți, că învățăturile creștine sunt menite să-i unească pe oameni, să-i facă mai buni, mai îngăduitori cu semenii, mai încrezători în rosturile vieții.
Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, ca fiu al satului Budești, a subliniat faptul că noul preot are misiunea de a continua opera pastorală a înaintașilor săi, pr. Vlaica Andrei, Stupar Augustin, Istrate Vasile, Dragoș Cristian și Șumandea Teodor, dar cunoscându-l ca un student sârguincios și evlavios, nu se îndoiește de faptul că a ajuns „omul potrivit la locul potrivit”. Misiunea pastorală încredințată nu o să fie însă deloc ușoară, deoarece se pare că ne aflăm la începutul unei perioade în care aproape nimic nu o să mai fie ca înainte, și de aceea mulți vor avea nevoie de „Cuvântul Domnului”, iar preotul prin învățătură și har este purtătorul său.
La final, protopopul Doru Zimveliu, a înmânat noului preot o frumoasă Evanghelie, o Biblie, o Cruce și o Cheie, asigurându-l de toată susținerea sa. Din partea credincioșilor s-a oferit un frumos coș cu flori, iar din partea Primăriei buchete de flori. Primarul comunei, domnul Codrea Vasile, i-a adresat un cuvânt de bun venit în Budești în calitate de preot paroh, exprimându-și speranța unei bune colaborări între instituții.
Noul preot, Florin Dorin Plosca, a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru ajutor, Î.P Andrei, pr. Prof. univ. dr.Stelian Tofană, Arhim. Visarion Pașca, duhovnicul său, soborului de preoți, părinților , doamnei preotese, cunoscuților, participanților la acest eveniment important din viața sa și a comunității, asigurându-i că o să urmeze și să propovăduiască învățăturile creștine, că o să fie mereu alături de credincioși cu vorba și cu fapta.

Prof. Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5