Ziua Mondială a O.N.U. pentru Pace a fost sărbătorită şi de elevii Şcolii Gimnaziale Tureac

Prof. Sălăgean Ştefan

Un grup de 12 elevi de la Şcoala Gimnazială Tureac au marcat în avans, sâmbătă 20 septembrie 2014, în jurul amiezii, Ziua Mondială a O.N.U. pentru Pace prin plantarea unor puieţi de molid în cadrul campaniei Plant a tree for Peace 2014.
Ziua aceasta trebuia de fapt sărbătorită pe data de 21 septembrie 2014, odată cu echinocţiul de Toamnă, care a a căzut într-o zi de duminică, astfel că am hotărât să desfăşurăm activitatea noastră dedicată Zilei Mondiale a O.N.U. pentru Pace, cu o zi mai devreme.
Evenimentul s-a înscris în campania globală pentru mediu şi pentru pace: Plant a tree for Peace 2014, campanie susţinută de Learning about Forests – LeAF (Să învăţăm despre pădure – care este o organizaţie internaţională ce lucrează pentru un viitor sustenabil prin intermediul educaţiei pentru mediu) şi de Environment Online – ENO (care este o şcoală virtuală globală sau o reţea pentru dezvoltare durabilă, cu sediul în Finlanda).
Aşadar, în cadrul acestei campanii – Plant a tree for Peace 2014 – cei 12 elevi din clasele VII-VIII de la Şcoala Gimnazială Tureac, comuna Tiha-Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, sub coordonarea profesorului de istorie, Ştefan Sălăgean de la Şcoala Gimnazială Tureac şi a profesoarei de educaţie fizică şi sport, Daniela Sălăgean (în prezent profesoară la Şcoala Gimnazială Nr. 7, Viişoara), au plantat – ca simbol pentru pace – un număr de 120 de puieţi de molid.

Plantarea puieţilor s-a făcut în locul numit Ciolocoi, din satul Tureac, pe versantul de vest al Muntelui Oala (Miroslava), unde pădurea bătrână a fost exploatată.
Locul de plantare a fost stabilit de către pădurarul Ştefan Ştefănuţ, un om deosebit şi deschis pentru această campanie, totodată pădurarul fiind şi cel care ne-a pus la dispoziţie un număr de 120 puieţi, din Pepiniera Silvică Ciolocoi, care au fost scoşi de acolo pentru a fi plantaţi într-o locaţie din apropiere.

Pentru a răsplăti munca elevilor, care au plantat puieţi pentru viaţă şi pentru pace, la final pădurarul Ştefănuţ Ştefan le-a pregătit acestora o mâncare caldă la ceaun, care a fost mult apreciată de harnicii elevi.
Se pare că munca elevilor a fost răsplătită şi de Dumnezeu care a trimis duminică ploaia, pentru ca să crească copacii noştri tineri şi pacea să dăinuie în continuare, iar oamenii să se înţeleagă şi să se iubească între ei, pentru că: „dacă dragoste şi pace (nota autorului) nu e, nimic nu e!”

....................................
Citiţi ediţia print !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5