Ziua Mondială a Scriitorilor, marcată la Bistriţa

Casa Corpului didactic a organizat un simpozion dedicat Zilei Mondiale a Scriitorilor, sărbătorită în fiecare an pe 3 martie.

Această iniţiativă a aparţinut unui grup de scriitori englezi şi francezi, care în 1921 au fondat o organizaţie internaţională a scriitorilor „ Internaţional PEN” ( PEN = Poets – Essayists - Novelists) pentru a promova prietenia şi cooperarea intelectuală a scriitorilor de pretutindeni.

La evenimentul din Bistriţa au participat scriitorii Cornel Cotuţiu, Virgil Raţiu, Olimpiu Nuşfelean, Ion Moise, Menuţ Maximinian, Niculae Vrăsmaş. Întâlnirea cu bibliotecarii şcolari din judeţ a debutat cu dăruirea unei flori pentru scriitorii urbei din partea organizatoarei Margareta Pop de la CCD, apoi profesoara Ionela Nuşfelean a oferit câte un mărţişor în formă de stilou. Tema discuţiei a fost „În slujba lecturii” , făcându-se referire la modul în care este receptată cartea de către cititor, la ce se pune accent în ziua de azi, la modul în care este văzut de către critică scriitorul. Cornel Cotuţiu a vorbit despre frumuseţea artei, Virgil Raţiu despre prezenţa cărţii în bibliotecă, Olimpiu Nuşfelean despre „Mişcarea literară”, Ion Moise despre importanţa scrisului în societate, despre rolul formator, Menuţ Maximinian despre presa culturală, Niculae Vrăsmaş despre receptarea scriitorului şi modele. În acest cadru au fost lansate cărţile „Ochiul dragonului”-Ion Moise, Ed. Paralela 45-roman, „Stop reportofon”- Menuţ Maximinian, Ed. Karuna-interviuri literare, „Spiritul sau străgătul”-Olimpiu Nuşfelean, Ed. Tipo Moldova, poezie şi „Tentaţia scrisului”-Olimpiu Nuşfelean, Ed. Eikon, eseuri.

Este Ziua Mondială a Scriitorilor, sărbătorită între Ziua Mărţişorului şi Ziua femeii (8 martie), într-o lună în care pe 21 se marchează şi Ziua Mondială a Poeziei, dar şi Ziua Internaţională a Teatrului, pe 27 martie. O sărbătoare tânără, care de abia a marcat pătrarul de veac al existenţei sale. La mulţi ani scriitorilor! Irina Petraş, preşedinta USR Cluj, afirma că judeţul nostru are mulţi oameni valoroşi în sfera creaţiei literare şi poate să stea cu fruntea sus la nivel naţional.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5