Diversificarea bebeluşului care primeşte lapte praf Hipp – mai devreme decât diversificarea bebeluşului alăptat

Introducerea alimentelor solide în cazul bebeluşilor care sunt alăptaţi cu lapte praf Hipp este recomandat să fie făcută mult mai devreme decât în cazul bebeluşilor alăptaţi la sân. Concret, alimentaţia unui bebeluş care consumă lapte praf va fi diversificata la patru luni, în timp ce bebeluşul alăptat poate consuma exclusiv lapte matern până la vârsta de şase luni.

Este important de avut în vedere de către părinţi că diversificarea este o etapă importantă şi emoţionantă din viaţa bebeluşului şi o parte normală a dezvoltării lui, care trebuie tratată cu maximă seriozitate. Trecerea de la o alimentaţie bazată doar pe lapte praf Hipp se face în timp, în perioada 4-5 luni şi se întinde până la 24 de luni. Important este ca diversificarea să fie făcută în mod corect, la timpul potrivit şi în cantitatea potrivită.

Citește și: Cum alegi laptele praf potrivit pentru bebelusul tau?

Semne că bebeluşul este pregătit să consume şi alimente solide pe lângă lapte praf Hipp

Conform specialiştilor OMS, bebeluşii pot înghiţi mâncare solidă începând cu vârsta de 5-6 luni. La această vârstă, copiii încep să îşi susţină bine capul și să stea în fund sprijiniţi, abilităţi esenţiale pentru consumul de alimente solide, cu o altă textura şi consistenţă decât cea a laptelui.

Bebeluşul oferă semne clare părinţilor că este gata să primească şi mâncare solidă pe lângă laptele praf. Acestea sunt:

·                      manifestă interes atunci când părinţii stau la masă, sunt atenţi şi întind mâna spre aceştia;

·                      deschide gura dacă părinţii îi oferă o linguriţă, chiar şi cu ceai;

·                      un biberon de lapte nu îi mai este suficient;

·                      se arată interesat de mâncarea părinţilor;

·                      face mişcări masticatorii cu gura;

·                      îşi ţine capul drept şi poate sta în şezut fără sprijin;

·                      îşi mişcă limba înainte şi înapoi;

·                      îi ies primii dinţişori.

Dezavantajele diversificării înainte de împlinirea vârstei de 4 luni

Specialiştii OMS nu recomandă începerea diversificării înainte de vârstă de 4 luni, atât la bebeluşii alăptaţi cu lapte matern, cât şi la cei care consumă lapte praf Hipp. Motivul este cât se poate de întemeiat: organismul bebelușului nu este suficient de dezvoltat, mai ales intestinele şi rinichii, pentru a digera altceva decât laptele praf sau matern. De asemenea, începerea diversificării înainte de vârsta de 4 luni poate duce la apariţia alergiilor sau a obezităţii infantile.

Importanța diversificării timpurie a bebeluşilor alăptaţi cu lapte praf

Bebeluşii care consumă lapte praf Hipp pot fi diversificaţi mai devreme deoarece alimentele solide vin în completarea laptelui praf şi le asigură necesarul de proteine, tiamină, niacină, vitaminele B6 şi B12, zinc, magneziu și sodiu. De asemenea, bebeluşul învaţă să mestece, să muşte şi să mănânce în mod corect, iar diversificarea este importantă şi pentru dezvoltarea limbajului şi a vorbirii. La început, câteva linguriţe la o masă sunt mai mult decât suficiente. Copilul nu trebuie forţat să mănânce şi nici să accepte unele alimente solide care nu îi plac.

 

 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5