10 octombrie Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Ziua Mondială a Sănătății Mintale, la 10 octombrie, este o zi în care ne unim eforturile de a îmbunătăți sănătatea mentală a oamenilor din întreaga lume. Tema selectată de OMS pentru această zi este prevenirea sinuciderii. Vom începe eforturile noastre prin a sensibiliza publicul cu privire la gradul de sinucidere din întreaga lume și rolul pe care fiecare dintre noi îl poate juca pentru a ajuta la prevenirea acestuia la 10 septembrie, Ziua Mondială a Sănătății Mintale, Ziua Prevenirii Suicidului (#WorldSuicidePreventionDay). Eforturile noastre vor continua pe parcursul următoarei luni, până la următorul10 octombrie. Un efort care merită făcut când ne gândim că, la fiecare 40 de secunde cineva își pierde viața prin sinucidere.
Astăzi în lume, aproape 800 000 de oameni mor din cauza sinuciderii în fiecare an. Pentru fiecare sinucidere există multe alte persoane care încearcă să se sinucidă în fiecare an. O tentativă anterioară de suicid este cel mai important factor de risc pentru suicid în populația generală. 79% din sinuciderile globale apar în țările cu venituri mici și medii. Ingestia de pesticide, spânzurarea și armele de foc sunt printre cele mai frecvente metode de sinucidere la nivel global.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din acest an, pe lângă evenimentele și activitățile care au loc în țară, vă încurajăm să vă pregătiți oferind „40 de secunde de acțiune” în 10 octombrie pentru a nu rămâne indiferenți, pentru a ne ajuta: să îmbunătățim conștientizarea importanței sinuciderii ca o problemă globală de sănătate publică; a îmbunătăți cunoștințele despre ceea ce se poate face pentru a preveni sinuciderea; a reduce stigmatul asociat cu sinuciderea; să nu lăsați oamenii care se luptă cu singurătatea, neîncrederea, nesiguranța și suferința să creadă că sunt singuri. Pur și simplu, aceasta este o oportunitate de a vă arăta grija pentru cei din jur.
Activitatea dvs. poate fi privată, de exemplu, inițierea unei conversații cu cineva de care sunteți îngrijorat sau partajarea unui mesaj de speranță cu cineva care se luptă; sau poate fi public, de exemplu, postarea unui mesaj video pentru autoritățile locale sau naționale cu privire la acțiunile pe care le-ați dori să ia acest aspect.
Iată câteva idei în plus: luați-vă câteva minute pentru a porni o conversație cu cineva de încredere comunicându-I ceea ce simțiți, cum vă simțiți. Dacă știți pe cineva care a pierdut o persoană iubită, fie că e vorba de “moarte bună”, fie de sinucidere, începeți o conversație, întrebați cum se descurcă, dacă are nevoie de vorbi sau de a fi ascultat, de a face ceva anume pentru ea. Dacă lucrați în domeniul artelor sau pe platforme digitale, întrerupeți producția sau difuzarea pentru a transmite un mesaj de 40 de secunde despre sănătatea mintală sau prevenirea sinuciderii. Dacă sunteți angajator sau manager, luați 40 de secunde pentru a formula un mesaj pozitiv de susținere angajaților dvs. despre resursele disponibile la locul de muncă. Dacă doriți ca liderii dvs. să asculte cererea dvs. de acțiune, înregistrați un videoclip audio sau video de 40 de secunde, spunându-le acțiunile pe care doriți să le facă pentru prevenirea sinuciderii și sănătatea mintală. Dacă aveți o platformă de comunicare cu un public numeros (social media, televiziune, radio), oferiți sloturi de 40 de secunde pentru a împărtăși povești și mesaje de sănătate mintală. Dacă dețineți o funcție politică, comunicați public despre acțiunile pe care le întreprindeți pentru promovarea sănătății mintale și prevenirea sinuciderii.
Fapte și cifre cheie.O persoană moare prin sinucidere la fiecare 40 de secunde. Sinuciderile pot fi prevenite într-o mare măsură. O tentativă anterioară de suicid este un factor de risc important pentru sinucidere. Sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 ani. Sinuciderea afectează persoanele de toate categoriile de vârstă din toate țările.

Compartiment Promovarea Santatii al DSP BN - Mirela Parker

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5