14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

Dr. Anca Andrițoiu

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre IDF, de furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet; ZMD reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare şi de inducere a schimbării în prevenirea bolii şi a accesului la testare şi tratament.
Logoul ZMD este cercul albastru - simbolul global al diabetului iar sloganul campaniei din acest an este ” Diabetul preocupă fiecare familie”.
Raportul global al OMS privind diabetul zaharat oferă o imagine de ansamblu asupra bolii, intervențiile disponibile pentru prevenirea și gestionarea diabetului zaharat și recomandările pentru guverne, persoane fizice, societatea civilă și sectorul privat.
Strategia globală privind dieta, activitatea fizică și sănătatea completează munca OMS în domeniul diabetului, prin canalizarea pe abordări populaționale pentru promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice regulate, iar astfel, de reducere a problemei globale legată de obezitate și persoanele supraponderale.
În prezent, la nivel mondial, trăiesc peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, iar cele mai multe din aceste persoane cu diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață.
Conform studiului PREDATORR „Prevalența diabetului și prediabetului în populația adultă din România”: în anul 2017 la o populaţie adultă de 14382000 erau înregistrate 1785300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de A12,4%. Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare.

CAMPANIA ZMD 2018-2019: ”FAMILIA ŞI DIABETUL”
A fost aleasă o perioadă de doi ani pentru o aliniere a campaniei la planul strategic actual al IDF și pentru a facilita planificarea, realizarea, promovarea și participarea.
Materialele și acțiunile pe care le va realiza IDF în timpul celor doi ani de campanie vor urmări: creșterea conștientizării despre impactul pe care îl are diabetul asupra familiei și rețeaua de sprijin pentru cei afectați, precum și promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea și educația despre diabet.
Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul tip 2 și e nevoie să beneficieze de educația, resursele și mediul necesare unui stil de viață sănătos. Din acest motiv, sloganul campaniei se adresează în mod direct familiilor.
În contextul general al campaniei din luna noiembrie, se vor derula mai multe activități. Astfel:
 Clubul LIONS Bistrița, în parteneriat cu DSP Bistrița-Năsăud și Școala Sanitară Postliceală Bistrița - respectiv prin voluntarii lor, vor efectua în data de 14 noiembrie măsurări gratuite ale glicemiei în doua puncte din oraș ( supermarketul Kaufland 1 și 2 Bistrița) între orele 10.00 - 12.00. Măsurarea glicemiei v-a fi însoțită de discuţii individuale referitoare la importanţa alimentaţiei sănătoase în prevenirea şi controlul diabetului.
 Joi 15 noiembrie, reprezentanții Compartimentului Educație pentru Sănătate al DSP BN, vor efectua măsurări gratuite ale glicemiei la Centrul de cazare temporara Bistrița iar vineri, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Bistrița (în limita stocului disponibil).
 DSP BN v-a asigura cu materiale informative specifice, cabinetele medicale din zona industrială și școli.
 Prin DSP BN vor fi sensibilizate autoritățile locale în vederea susținerii Programului Național de Prevenire a Obezității și Stil de Viață Sănătos, program cu efect direct asupra prevenirii diabetului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5