Ziua mondială de luptă împotriva diabetului. Măsurări gratuite ale glicemiei şi întâlniri ale medicilor cu pacienţii

            14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. Conform Federației Internaționale de Diabet (IDF) există peste 199 milioane de femei care au diabet la nivel mondial, estimându-se că se va ajunge până la 313 milioane în anul 2040. 1 din 10 femei trăiește cu diabet, iar multe dintre aceste femei nu au acces la educație, tratament sau îngrijire. Femeile cu diabet de tip 2 au un risc de zece ori mai mare de a suferi de boli cardiovasculare, iar cele care suferă de diabet de tip 1 au un risc ridicat de a pierde sarcini sau de a naște copii cu malformații.

             Tema din acest an a  Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului este ,,Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos.” Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului reprezintă principala campanie de conștientizare în ceea ce privește diabetul zaharat.

           În 2017 obiectivul campaniei este, angajarea comunităţilor locale în promovarea unei alimentaţii sănătoase, ca factor cheie în lupta împotriva diabetului și ca piatră de temelie pentru sănătate şi dezvoltare durabile, a fiecărui individ.

            În contextul general al campaniei din luna noiembrie, se vor derula mai multe activități. Astfel:

Ø   Clubul LIONES Bistrița în parteneriat cu DSP Bistrița-Năsăud  și Liceul Teoretic Sanitar Bistrița, prin voluntarii lor, vor efectua în data de 14 noiembrie  măsurări gratuite ale  glicemiei în trei puncte din oraș (la Bistrița în supermarketul Kaufland 1 și 2 și supermarketul  „Selgros” )  între orele 10.00-12.00. Măsurarea glicemiei va fi însoțită de discuţii individuale referitoare la importanţa alimentaţiei sănătoase în prevenirea şi controlul diabetului.

Ø  Marți, între orele 12.00-13.00,  la Hotel „Coroana” ( Bistrița), patru medici de specialitate de la cabinetele medicale individuale cu specific în boli de nutriție, boli metabolice și diabet zaharat, vor susține prezentări de specialitate adresate pacienților cu diabet zaharat. De asemenea, pe toată perioada prezentărilor vor fi oferite persoanelor interesate materiale educaționale si testarea gratuită a glicemiei.

Ø  DSP BN va asigura cu materiale informative specifice cabinetele medicale din zona industrială.    

Ø  Prin DSP BN vor fi sensibilizate autoritățile locale în vederea susținerii Programului Național de Prevenire a Obezității și Stil de Viață Sănătos, program cu efect direct  asupra prevenirii diabetului.

     Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului din 14 noiembrie 2017 își propune să aducă tema diabetului în rândul femeilor, pe agenda politică și socială a lumii. Evenimentul va promova importanța accesului facil pentru toate femeile cu diabet la servicii medicale, astfel încât afecțiunea să fie ținută sub control, iar diabetul de tip 2 să poată fi prevenit.

    În acest sens, principalele recomandări ale Federației Internaționale de Diabet (IDF) pentru sistemele sanitare  este ca acestea să își concentreze atenția asupra acestei afecțiuni și să prioritizeze nevoile pacientelor, asigurând  un acces facil și egal tuturor la servicii medicale, tratament, tehnologii, la educație și informare.

    Conform Federației Internaționale de Diabet (IDF), toate femeile cu diabet ar trebui să aibă acces la un plan de servicii medicale și de îngrijire care să includă o nutriție corectă și sport. De asemenea, pentru a reduce riscurile în timpul sarcinii, ar trebui să aibă posibilitate de screening  înainte de a avea un copil. Peste 70% dintre cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

 

                        Dr. Anca Andrițoiu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5