14 noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
În fiecare an la 14 noiembrie este sărbătorită „Ziua Mondială a Diabetului”, celebrarea fiind condusă de către Federaţia Internaţională de Diabet (FID) şi asociaţiile membre. „Ziua Mondială a Diabetului” a fost stabilită în 1991 de către Federaţia Internaţională de Diabet şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ca răspuns la preocupările crescânde cu privire la ameninţarea la adresa sănătăţii pe care o reprezintă diabetul. „Ziua Mondială a Diabetului” a devenit o Zi Oficială a Naţiunilor Unite în 2007.
În fiecare an campania se concentrează pe o temă dedicată care se desfășoară timp de unul sau mai mulți ani. Tema pentru perioada 2021-2023 este „Accesul la îngrijirea diabetului - Dacă nu acum, când?”. Milioane de oameni cu diabet din întreaga lume nu au acces la îngrijirile necesare, deși bolnavii au nevoie de sprijin continuu pentru a-și gestiona starea și a evita complicațiile diabetului (boli cardiovasculare, deteriorarea nervilor, a rinichilor, a vederii, boli ale pielii etc.). La nivel mondial, aproape jumătate de miliard de adulți (422 de milioane, adică o persoană din 11) trăiesc cu diabet zaharat în 2022 și se preconizează că numărul persoanelor bolnave va crește la 578 de milioane până în anul 2030. Unul din doi adulți cu diabet rămâne nediagnosticat, majoritatea suferind de diabet de tip 2.
Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci, când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă dacă își pot gestiona boala. Cele mai importante sfaturi în gestionarea eficientă a diabetului sunt: adresează-te la medicul de familie pentru a stabili un program de schimbare a modului de viață ; abordează un stil sănătos de viață: schimbați-ți obiceiurile alimentare, cu 3 mese principale și 2 gustări, exclude dulciurile concentrate și fă mișcare minim 30 de minute în fiecare zi; monitorizează și menține în limitele recomandate (limitele – țintă) nivelul de glucoză și colesterolul din sânge, dar și tensiunea arterială; fii activ/ă – 30 de minute de activitate fizică pe zi te vor ajuta să ții diabetul sub control.
DT2 (numit anterior non-insulino-dependent sau debut la adulți) rezultă din utilizarea ineficientă a insulinei de către organism. Peste 95% dintre persoanele care suferă de diabet au tipul 2. Acest tip de diabet este în mare parte rezultatul excesului de greutate corporală și al inactivității fizice. Simptomele pot fi similare cu cele ale diabetului de tip 1, dar sunt adesea mai puțin evidente. Ca urmare, boala poate fi diagnosticată la câțiva ani de la debut, după ce au apărut deja complicații. Până de curând, acest tip de diabet era observat doar la adulți, acum însă apare tot mai frecvent și la copii.
DT1 (cunoscut ca insulino-dependent, juvenil sau cu debut în copilărie) se caracterizează printr-o producție deficitară de insulină, respectiv se necesită administrarea zilnică a acestui preparat. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în anul 2017 circa 9 milioane de oameni au fost înregistrați la nivel mondial cu diabet de tip 1. Majoritatea trăiesc în țări cu venituri mari, însă cauza și metodele de prevenire nu se cunosc. Simptomele includ secreția excesivă de urină (poliurie), sete (polidipsie), foame constantă, scădere în greutate, modificări ale vederii și oboseală. Aceste simptome pot apărea brusc.
În timp, diabetul zaharat are un impact negativ asupra sănătății omului, afectând inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. Adulții cu diabet prezintă un risc crescut de la două până la trei ori mai mare de a face atacuri de cord și accident vascular cerebral. Combinată cu fluxul sanguin redus, neuropatia (lezarea nervilor) la nivelul picioarelor crește șansa de ulcer al piciorului, infecție și eventuala necesitate de amputare a membrelor. Retinopatia diabetică este o cauză importantă a orbirii și apare ca urmare a deteriorării acumulate pe termen lung a vaselor mici de sânge din retină. OMS declară că aproximativ 1 milion de oameni sunt orbi din cauza diabetului. Diabetul se numără și printre principalele cauze ale insuficienței renale.
O alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun sunt modalități de prevenire sau amânare a apariției DT2. Diabetul poate fi tratat și consecințele acestuia evitate sau amânate prin menținerea unei diete sănătoase, activitate fizică, medicamente și screening regulat, inclusiv tratament împotriva complicațiilor.
Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN
Adaugă comentariu nou