Rolul prevenției în diabet

Diabetul este provocarea majoră de sănătate a secolului 21. Actualmente există 371 milioane de persoane cu diabet şi aproximativ 280 milioane cu risc major de a dezvolta această afecţiune. Pentru anul 2030 se prognozează în jur de o jumătate de miliard de persoane cu diabet. În acest sens, fiecare este implicat şi fiecare are un rol de jucat în a ajuta la reducerea afluxului persoanelor cu diabet şi a proteja viitorul.
Campania “ Ziua Mondială a Diabetului” 2013 are ca slogan “Diabetul - protejează viitorul” . Aceasta este a cincea campanie şi ultima din intervalul 2009-2013, campanii desfăşurate sub motoul “ Diabet educaţie şi prevenţie”. Ea îşi doreşte să inspire şi să angajeze comunităţile locale în promovarea şi diseminarea mesajelor simple de educaţie şi prevenţie şi să angajeze activităţi cu puternic impact asupra publicului, vizând diabetul şi consecinţele acestuia pe termen lung.
La nivel internaţional
• 371 milioane de persoane au diabet; până în anul 2030 numărul lor va creşte la 552 milioane
• Numărul persoanelor cu diabet este în creştere în toate ţările
• 80% dintre diabetici trăiesc în ţări slab sau mediu dezvoltate
• Majoritatea persoanelor cu diabet au vârsta între 40 şi 59 de ani
• 186 milioane de persoane (50%) au diabet nediagnosticat
• În anul 2012 s-au înregistrat 4,8 milioane de decese datorate diabetului
• În anul 2012 au fost cheltuiţi 471 miliarde de dolari americani, pentru îngrijirile medicale ale bolnavilor de diabet, ceea ce reprezinta 11 % din totalul cheltuielilor pentru adulţi ( 20-79 ani)
• 78 000 copii dezvoltă diabet de tip 1, în fiecare an.
La nivel naţional
• Conform statisticilor naţionale în anul 2012 s-au înregistrat 33.528 cazuri noi de diabet. În Bucureşti s-au înregistrat 3867 cazuri noi. Dintre judeţe în Dâmboviţa s-au înregistrat cele mai numeroase cazuri noi 1425 iar în Giurgiu cel mai redus de cazuri noi, respectiv 111.
La nivelul judetului Bistrița-Năsăud
• In trimestrul III 2013 se găseau în evidența un număr de 7316 bolnavi de diabet din care 3194 provin din mediul urban și 4419 din mediul rural. În acest ultim trimestru sau înregistrat 115 cazuri noi.
Obiectivul campaniei desfășurate de DSP Bistrița-Năsăud este prevenirea instalarii diabetului și controlul afecțiunii prin promovarea unui mod de viață sănătos, respectiv prin creşterea cuantumului informaţional al populaţiei cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul (fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată,obezitate,stress).
Până în prezent, tipul 1 de diabet nu poate fi prevenit. Factorii de mediu care declanşează procesul patologic ce duce la distrugerea celulelor pancreatice, sunt încă în studiu.Tipul 2 de diabet, poate fi prevenit în multe cazuri prin menţinerea în limite normale ale greutăţii şi prin evitarea sedentarismului.
Federaţia Internaţională de Diabet (FID) propune un plan simplu, în trei paşi pentru prevenţia diabetului de tip 2. În primul rând trebuie să fie identificate persoanele cu risc crescut de diabet de tip 2, folosind un chestionar (se poate consulta pe intrnet), care să investigheze existenţa factorilor de risc (vârsta, greutatea, circumferinţa taliei, istoricul familial de diabet, asocierea cu boli cardiovasculare sau diabet gestaţional). Odată identificaţi, pacienţii la risc, trebuie să-şi determine nivelul seric al glicemiei şi să facă un test de încărcare la glucoză. Apoi trebuie să fie instruiţi despre boală şi cum pot evita sau întârzia debutul diabetului de tip 2.
Studiile de specialitate arată că menţinerea unei greutăţi în limite normale şi activitatea fizică moderată pot preveni apariţia diabetului de tip 2. În prevenţia primară a bolii un loc important îl are educaţia pentru sănătate. FID recomandă cel puţin 30 de minute de activitate fizică pe zi, cum ar fi : plimbări, înot, ciclism sau dans. Plimbările regulate de cel puţin 30 de minute pe zi, reduc riscul de apariţie a DZ tip 2 cu 35-40%.

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5