CARAVANA „TRANSFORMĂ DIABETUL” ÎN ROMÂNIA

Diabetul poate afecta pe oricine în orice moment al vieţii! Ce este diabetul? Diabetul este o boală în care pancreasul nu mai produce insulină sau foloseşte ineficient insulina produsă. Cele mai frecvente simptome sunt: oboseala, setea nepotolită, urinarea frecventă şi vederea înceţoşată. Diabetul cauzează numeroase complicaţii care apar datorită nivelului foarte ridicat al glicemiei. Astfel, pot apărea afecţiuni la nivelul vaselor de sânge şi ale nervilor periferici, ulceraţii la nivelul piciorului - "piciorul diabetic", infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale sau tulburări grave de vedere.

Diabet de tip 1: este acel diabet în care pancreasul nu mai produce insulina necesară organismului. Apare în general la copii şi adolescenţi. În general este moştenit genetic. Necesită injecţii cu insulină zilnice pentru tot restul vieţii. Un procent redus din cazurile de diabet sunt de tip 1.

Diabet de tip 2: este acel diabet în care pancreasul produce insulină, dar cantitatea scade în timp. El este mai frecvent la persoanele supraponderale de peste 40 de ani. Apare din ce în ce mai des şi la copiii şi adolescenţii supraponderali, de regulă. Este cauzat, în general, de o alimentaţie necorespunzătoare şi de o viaţă sedentară. Marea majoritate dintre cazurile de diabet sunt de tip 2.

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit, dar îl poţi controla. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin exerciţii fizice regulate şi cu ajutorul unei diete sănătoase. O dietă bogată în legume şi fructe proaspete, carbohidraţi buni (ca pâine şi paste din făină integrală), orez maro, peşte, iaurt şi carne slabă (carne de pui), 30 de minute de exerciţiu fizic pe zi şi testarea cu regularitate a glicemiei, vor face o mare diferenţă în viaţa ta. Cu cât afli mai repede, cu atât vei avea mai mult control.

Diabetul este o problemă la nivel mondial care se extinde cu o rată alarmantă. Nu este doar o problemă care afectează persoanele din ţările în dezvoltare, ci este o boală care poate afecta pe oricine, în orice moment al vieţii.

Pentru a ne informa despre diabet, despre modul cum poate fi prevenit sau cum poate fi controlat, putem afla mult mai multe deoarece Caravana „Transformă diabetul”, campanie organizată la nivel internaţional de societatea farmaceutică Novo Nordisk, se află şi în România. Astfel, pentru zona noastră, în ziua de luni, 27 aprilie, anul curent, Caravana „Transformă diabetul” se află la Cluj-Napoca, lângă Sala Sporturilor. Acţiunea „Transforma Diabetul" îşi propune nu doar sa adreseze problema diabetului la nivel naţional, dar şi să încurajeze persoanele diagnosticate cu diabet, demonstrându-le că pot avea o viaţă normală. Asumă-ţi responsabilitatea de a avea grijă de tine, pentru că nimeni altcineva nu poate să o facă în locul tău ! Vino la Caravana "Transforma diabetul" pentru a afla cum poţi păstra controlul asupra bolii. De ce sa vii la caravana? Pentru că afli mai multe despre boala secolului - diabetul zaharat; poţi vedea diabetul prin ochii celorlalţi; beneficiezi de teste gratuite de glicemie şi de determinare a indicelui masei corporale; afli care este riscul de a face diabet; primeşti sfaturi şi informaţii de la medici specialişti; beneficiezi de consultaţii medicale gratuite.

Asociaţia Diabeticilor din Judeţul Bistriţa-Năsăud face apel nu numai la cei care suferă de această boală, ci şi la cei care doresc mai multe informaţii pe tema diabetului, pentru a participa la această acţiune. O putem face şi în mod organizat, dacă până joi, 24 aprilie, anul curent vă veţi exprima dorinţa sunând la telefoanele 0263212027, sau 0747952583, între orele 09.00 – 19.00. În situaţia că ne vom strânge mai mulţi, vom putea solicita un microbuz sau un autobuz. Menţionez că transportul nu este gratuit.

Aşteptăm telefoanele dumneavoastră.

Preşedintele Asociaţiei Diabeticilor din Judeţul Bistriţa-Năsăud

DORIN FILIP

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5