Astăzi este ZIUA INTERNAŢIONALĂ A DIABETULUI

Ca în fiecare an, ziua de 14 noiembrie este dedicată diabetului. Deoarece această boală, chiar când debutează, nu are efecte dureroase, mare parte din cei care sunt predispuşi sau chiar au diabet, nu acordă importanţă simptomelor prin care se manifestă. Cred, totuşi, că este necesar să reamintesc tuturor cititorilor ce este diabetul. Diabetul este o boală cronică ce se caracterizează prin nivele ridicate ale glucozei în sânge (hiperglicemie). Boala apare atunci când pancreasul nu produce insulină suficientă, sau când organismul nu-şi poate utiliza eficient propria insulină produsă. Dar să vedem ce este insulina? Insulina este un hormon produs de pancreas care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme pentru producerea energiei. Astfel, boala se declanşează când organismul nu are suficientă insulină, sau când nu poate folosi insulina pe care o produce pentru transformarea glucozei în energia necesară organismului.

Pentru a fi mai expliciţi să vedem care sunt simptomele diabetului ? Acestea sunt: sete cronică excesivă; gura uscată; urinarea frecventă; foame mare; scăderea inexplicabilă în greutate; vedere înceţoşată. Este evident că această varietate de simptome este datorată nivelului ridicat al glicemiei (zahărului) în sânge. Aşa cum am precizat şi anterior, nici unul din aceste simptome nu este dureros !

Diabetul este de două feluri: diabetul de tipul I sau insulinodependent şi diabetul de tip II sau insulinoindependent. Diabetul de tip I este cel mai răspândit la copii şi tineri şi apare, de regulă, la copii care au în familie bolnavi de diabet. Persoanele cu diabet tip 1 produc foarte puţină insulină sau nu mai produc deloc şi au nevoie de injecţii cu insulină pentru a supravieţui.

Diabetul tip 2 (cunsocut şi ca diabetul vârstei adulte) este cea mai obişnuită formă de diabet. Persoanele cu diabet tip 2, nu pot utiliza eficient propria insulina. Aceştia pot adesea să-şi îmbunătăţească starea numai cu modificări în stilul de viaţă. Însă în multe cazuri este necesară şi o medicaţie orală prescrisă de medic. Tot medicul decide dacă este nevoie de insulină. Aproape 50% dintre persoanele cu diabet tip 2 nu sunt conştiente de starea lor de sănătate deoarece boala încă nu se manifestă. În această situaţie, tot de regulă, boala se evidenţiază numai în urma analizelor de laborator făcute sub supraveghere medicală.

Diabetul predispune la dezvoltarea microangiopatiei generalizate cu consecinţe clinice care afectează rinichii, ochii şi nervii. Nefropatia dibetică este cauza dominantă a complicaţiilor renale şi este responsabilă pentru mai mult de 40% din cazurile de complicaţii renale terminale. Aproape toţi pacienţii dezvoltă în timp retinopatie, şi 40-50% progresează în retinopatie proliferativă când diabetul a ajuns la durata de 25 ani de la descoperirea bolii. Retinopatia diabetică este cea mai importantă cauza a diminuării vederii în rândul pacienţilor sub 60 ani. Mai mult, povara morbidităţii şi mortalităţii microvasculare este crescută la pacienţii care suferă de boli microvasculare.

În decursul ultimilor zeci de ani s-au introdus noi tehnici pentru managementul diabetului. Cele mai importante sunt auto-controlul glucozei din sânge şi monitorizarea pe termen lung a glicemiei. Aceste aspecte ţin şi de îngrijirea pacientului şi investigarea problemelor sale de sănătate. Doresc să subliniez că acestea se fac de numai de către personal medical calificat (medicul diabetolog, medicul de familie sau o asistentă medicală). Totuşi, cel mai mare rol îl are, de regulă, pacientul însuşi care "este cel mai bun medic". Pacientul trebuie să înveţe cum să-şi ţină diabetul sub control. În acelaşi timp, tot pacientul are principalul rol în respectarea medicaţiei şi a dietei pe care i le stabileşte medicul specialist diabetolog.

În încheiere doresc să adresez tuturor celor suferă de diabet dar şi tuturor cititorilor, multă săsnătate şi, mai ales, multă putere de a rezista tentaţiilor !

Preşedintele de Onoare al Asociaţiei Diabeticilor din Judeţul Bistriţa-Năsăud

Doctor în ştiinţe medicale

EVA CANDREA

Comentarii

14/11/09 01:57
Vizitator

De ce pentru bonlavii de diabet insulinodependenti, farmaciile elibereaza un singur ac pentru un stilou injector (PEN) preumplut,
desi pe cutia in care sunt ambalate scrie clar ca la fiecare folosire se ataseaza un ac nou, la fel si in prospectul insulinei. Deasemeni se cunoaste faptul ca datorita grosimii foarte mici (0,25-0,3 mm)acestea se pot infunda si deteriora foarte usor.
Intreb acest lucru deoarece nu stiu cui sa ma adresez, intrucat nu mai pot suporta sa ma intep de 15-20 ori cu acelasi ac.
Am citit pe forumuri ale suferinzilor de diabet insulinodependent si numai in Romania se intampla asa ceva.
In celelalte tari se elibereaza ace pentru fiecare administrare de insulina. Cine face aceasta economie pe pielea suferinzilor de diabet, farmaciile sau ministerul sanatatii. DE ce medicii specialisti au eliberat retele false ptr. isulina si au delapidat sute de mii euro ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5